Oorlogsmisdrijven Liberia

Opnieuw 20 jaar geëist tegen zakenman Kouwenhoven

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in een heropende strafzaak opnieuw twintig jaar cel geëist tegen de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. Hij wordt verdacht van wapenhandel en oorlogsmisdrijven in Liberia, tijdens het regime van toenmalig president Charles Taylor.

In 2006 werd Kouwenhoven (74) veroordeeld tot acht jaar cel vanwege wapensmokkel. De eis was ook toen twintig jaar cel en een boete van 450.000 euro. Het hof sprak hem twee jaar later vrij en had hierbij forse kritiek op het OM en de nationale recherche omdat veel getuigen tegenstrijdige verklaringen aflegden. Het OM ging in cassatie. De Hoge Raad stelde in april 2010 het OM in het gelijk: het hof had de beslissing tot afwijzing van het horen van twee anonieme getuigen onvoldoende gemotiveerd. De zaak werd verwezen naar het hof in Den Bosch en moest opnieuw worden behandeld.

Het OM verdenkt Kouwenhoven van het steunen van het regime van Charles Taylor tussen 2000 en 2003, tijdens de burgeroorlog in Liberia. Kouwenhoven was als er zakenman werkzaam in de houtindustrie. Zijn naam werd genoemd in internationale rapporten over wapenhandel in Liberia.

Kouwenhoven zou betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdrijven door het leveren van onder andere wapens, geld en goederen. (NRC)