Nep-aanhang is online actief voor politieke partij Denk

Verkiezingen De politieke partij Denk maakt op sociale media gebruik van nepprofielen om de publieke opinie te beïnvloeden.

Tunahan Kuzu (R) en Selçuk Öztürk.
Tunahan Kuzu (R) en Selçuk Öztürk. Foto Martijn Beekman/ ANP

Voor de politieke partij Denk zijn ‘internet-trollen’ actief die de partij via Twitter en Facebook steunen en politieke tegenstanders aanvallen. De inzet van trollen wordt besproken in interne communicatie van de partijtop van Denk.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC, dat inzage heeft gehad in meerdere Whatsappgroepen waarin medewerkers en politici van Denk deelnemen.

Denk heeft, ondanks meerdere verzoeken, niet gereageerd op vragen van NRC. Zaterdagavond kwam er alsnog een reactie van de politieke partij op het nieuws van NRC.

Vanaf 1.41 geeft Denk een reactie op het nieuws van NRC:

De partij van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk is omstreden omdat zij andere politici van buitenlandse afkomst online verdachtmaken.

De appberichten suggereren dat hierbij gebruik wordt gemaakt van zogenoemde trollen, ook wel sock puppets genoemd. Het zijn online identiteiten waar een bestaand persoon achter lijkt schuil te gaan, maar die in werkelijkheid worden aangestuurd door individuen of organisaties, met als doel de publieke opinie te beïnvloeden.

Lees hier het achtergrondverhaal: De trollen van Denk

In het geval van Denk gaat het om minimaal twintig nepprofielen op Twitter en Facebook. Die zijn samen verantwoordelijk voor minstens 1.636 berichten en 2.171 ‘likes’ ten behoeve van de Denk-campagne. De bevindingen worden bevestigd door meerdere experts, waaronder Richard Rogers, hoogleraar nieuwe media en digitale cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

„Deze valse identiteiten worden ingezet om de beweging groter te laten lijken. Het is een tactiek om invloed uit te oefenen.”

Nauwelijks vrienden of volgers

De trollen hebben nauwelijks vrienden of volgers en reageren vrijwel uitsluitend op berichten van Denk en haar jongerenbeweging Oppositie. Hun profielfoto’s zijn meestal van internet geplukt. De trollen gebruiken onder meer foto’s van een Nederlandse student en een Belgische theatermaker. Uit navraag blijkt dat beiden daarvan niet op de hoogte waren. Het gebruiken van iemands foto zonder toestemming, is in strijd met het portretrecht en de Wet bescherming persoonsgegevens, zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Fragment: Azarkan over het inzetten van trolaccount:

    De trollen worden ook ingezet om critici van Denk van repliek te dienen. Zo werd een columnist die op de website Voorbeeld Allochtoon een kritisch artikel schreef over Kuzu, belaagd door trollen. Hij besloot hierna de kop van het artikel af te zwakken.

    Ook PvdA-minister Lodewijk Asscher en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zijn doelwit van trollen. Zo vraagt Denk-politicus Farid Azarkan op 30 juli 2016 bijvoorbeeld in de groepsapp om Marcouch aan te pakken nadat deze kritiek uitte op Denk. Azarkan: „Kan er iemand op Marcouch antwoorden: Jij bent helemaal niet geïnteresseerd in een wezenlijke bijdrage van DENK. Jij wilt alleen vaststellen dat DENK niet deugt. Erg doorzichtig en heel hypocriet.” Daarop reageert Enes Yigit, de voorzitter van de jongerenorganisatie van Denk: „Zal ik het doen met een troll account?” Azarkan: „Zeker.” Yigit: „Ga ik doen.”

    Of andere politieke partijen in Nederland trollen gebruiken, is onbekend.

    Animatie Whatsapp: Koen Smeets.