Kabinet richt nationale investeringsbank op

De nieuwe investeringsbank Invest-NL krijgt 2,5 miljard euro van de ministeries van Financiën en Economische zaken.

Het ministerie van Financiën in Den Haag.,
Het ministerie van Financiën in Den Haag., Foto Lex van Lieshout/ANP

Het kabinet gaat een nationale investeringsbank, Invest-NL, oprichten met een kapitaal van 2,5 miljard euro. Dat hebben de ministers van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Handel vrijdagochtend bekendgemaakt.

Het doel van deze bank is om investeringen te „stimuleren op terreinen waar Nederland nu kansen laat liggen”. Ondernemers kunnen bij Invest-NL terecht voor „risicokapitaal, garanties, exportkredietverzekeringen en internationale financieringsprogramma’s”. Ook moet de bank grote maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland helpen ontwikkelen en financieren.

Twitter avatar nieuwsez NieuwsEZ Kabinet trekt investeringen los met oprichting invest-NL - https://t.co/3MZ4bmV9j9 #investNL #NLinnovatief https://t.co/zsOSKt6wj1

Impuls van 12,5 miljard

De Staat wordt enig aandeelhouder en stort jaarlijks geld in de investeringsbank, oplopend tot 2,5 miljard euro. Met die 2,5 miljard denkt minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) nog eens 10 miljard euro aan aanvullende financiering of garanties van geldverstrekkers te kunnen krijgen. Zo zou een financiële impuls van 12,5 miljard voor de economie ontstaan.

Kamp benadrukt dat de overheid daarnaast al voor 12,5 miljard aan bestaande regelingen heeft om bijvoorbeeld garant te staan voor kleine en grote leningen van bedrijven. Hij hoop verder dat pensioenfondsen en verzekeraars meer gaan investeren in de Nederlandse economie.

De investeringsbank moet vanaf 2018 operationeel zijn met een vestiging in bijvoorbeeld Den Haag of Amsterdam, aldus Kamp. Het personeel zal grotendeels bestaan uit ambtenaren van verschillende ministeries.

Nederland is een van de weinige landen die nog niet zo’n nationale instelling heeft. Daardoor heeft Nederland geen aanspreekpunt voor ‘Juncker-gelden’, de 315 miljard euro die de Europese Investeringsbank via nationale banken wil verspreiden om de Europese economie te stimuleren.

Invest-NL gaat zich in de eerste plaats richten op „risicovolle activiteiten op verschillende transitiegebieden”, zoals energie (bijvoorbeeld laadpalen voor elektrische auto’s), voedsel en digitalisering van de industrie. Ook start-ups zijn welkom, en internationale bedrijven die „bijdragen aan het oplossen van wereldwijde vraagstukken”.

“Door dit bij één loket onder te brengen zorgen we voor meer duidelijkheid en maken we het ondernemers makkelijker.”

Als voorbeeld noemt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) het aanleggen van wegen in bijvoorbeeld Kenia. Op dit moment zouden dergelijke infrastructurele projecten vaker worden uitgevoerd door andere landen, zoals Japan, die sneller kunnen inspelen op de vraag.

Volgens minister Kamp maakt Invest-NL financiering beter toegankelijk voor het bedrijfsleven. „Door dit bij één loket onder te brengen zorgen we voor meer duidelijkheid en maken we het ondernemers makkelijker.”

Het initiatief voor een nationale investeringsbank werd vorig jaar aangezwengeld door voormalig ABN AMRO-bankier Jeroen Kremers, samen met consultant Oliver Wyman en advocaten van De Brauw Blackstone Westbroek. Ook ondernemersvereniging VNO-NCW lanceerde vorig jaar een ambitieus plan voor een nationaal investeringsfonds van 100 miljard euro.