Jan Smeekens wint verrassend goud op de 500 meter

Zowel de Nederlandse mannenploeg als het vrouwenteam heeft de wereldtitel op de ploegachtervolging gewonnen.

Foto Jerry Lampen/ ANP

Zeer verrassend is Jan Smeekens wereldkampioen geworden op de 500 meter. Hij won de gouden medaille op het Wk afstanden in het Zuid-Koreaanse Gangneung in 34,58. Het is een revanche op zijn gemiste gouden Olympische medaille in Sjotsj toen hij net te kort kwam (0,012 seconde) ten opzichte van Michel Mulder. Het is voor het eerst dat een Nederlandse schaatser goud pakt op de kortste afstand in het langebaanschaatsen.

De Duitser Nico Ilhle pakte de zilveren medaille in 34,66 en de Russische schaatser Rus Murashov won het brons in 34,76.

Lees ook het achtergrondartikel van Maarten Scholten: Smeekens spoelt bittere smaak Sotsji weg met wereldtitel 500 meter

Mulder vijfde en valpartij Ntab

Op de ijsbaan in Gangneung, volgend jaar het podium voor de Olympische Spelen, werd net als donderdag weer heel hard gereden. Maar liefst elf schaatsers reden onder de 35 seconden. Met een tijd van 34,85 stond Ronald Mulder ook even op het hoogste podium, maar aan het gezicht van zijn coach Gianne Romme te zien was het te weinig voor een gouden plek. Dat bleek ook al snel. Een rit later reed de Duitser Ihle een stuk sneller.

Jan Smeekens begon heel sterk aan zijn eerste 100 meters en het lukt hem om zijn snelheid vast te houden. Nederlands kampioen Dai Dai Ntab probeerde de snelle tijd van Smeekens aan te vallen, maar kwam in de tweede buitenbocht ten val. Ook een andere favoriet, de jonge Murashov, kwam niet aan de tijd van Smeekens. De schaatser, die zaterdag zijn dertigste verjaardag viert, won zowel in 2011 als in 2013 de bronzen medaille op deze afstand.

Lees ook de column van Japke-d.Bouma: Als Nederlanders over schaatsen praten, berg je dan maar

Mannenploeg wint nipt goud op ploegenachtervolging

Met een zeer klein verschil is de Nederlandse mannenploeg wereldkampioen geworden op de ploegenachtervolging. Het drietal, Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries, versloeg in een direct duel Noorwegen die de bronzen medaille wonnen. De tijd van 3.40,66 was net iets sneller dan de tijd van Nieuw-Zeeland (3,41,08), die beslag legden op de zilveren medaille.

Vooral Blokhuijsen had het moeilijk tijdens de 3 kilometer (8 rondes). Bergsma gaf hem in de laatste ronde een duwtje zodat ze goed bij elkaar bleven. Het is de achtste wereldtitel voor het Nederlandse team. De belangrijkste concurrent Zuid-Korea stelde teleur in eigen huis. Lee ging onderuit in de bocht.

Vrouwenploeg pakt opnieuw gouden medaille op ploegenachtervolging

Het Nederlandse vrouwenteam heeft vrijdag de wereldtitel op de ploegachtervolging geprolongeerd. Het drietal schaatsters, Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra, reden de 2,3 kilometer (zes rondes) in 2.55,85. Daarmee bleven ze Japan (2.56,49) en Zuid-Korea (3.02,95) voor.

Voor Nederland was het de vijfde wereldtitel op dit onderdeel, dat sinds 2005 op het programma staat van de WK afstanden.

Japanse schaatster Kodaira wint 500 meter

De Japanse schaatser Nao Kodaira heeft in een razendsnelle tijd de gouden medaille behaald op de 500 meter in het Zuid-Koreaanse Gangneung. Met 37,13 reed ze de snelste tijd op zeeniveau. Het is voor het eerst dat een Japanse schaatster een individuele medialle pakt op een WK afstanden. De Koreaanse Sang-Wha Lee won de zilveren medaille in 37,48 en de Chinese Jing Yu pakte brons in 37,57. De beste Nederlandse prestatie was de negende plaats voor Jorien ter Mors. Zij reed net binnen de 38 seconden (37,97).