Inspectie voor de Gezondheidszorg

Na zeven jaar van dalingen stijgt het aantal Nederlandse abortussen

In 2015 zijn in Nederland meer abortussen uitgevoerd dan in het jaar ervoor. Dat is de eerste stijging sinds 2008, zo blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In 2015 werden 30.803 zwangerschappen afgebroken, 442 meer dan in 2014. Opvallend is dat in 2015 voor het eerst de meeste abortussen zijn uitgevoerd bij vrouwen tussen de 25 en 30 jaar. Een verklaring geeft de inspectie niet. Annet Jansen, voorzitter van het Genootschap van Abortusartsen, noemt als „mogelijke verklaring” dat in deze leeftijdscategorie veel meer zwangerschappen en geboorten voorkomen dan bij jongere vrouwen. „Je zou zeggen: hoe meer zwangerschappen, hoe meer kans dat er een ongewenste zwangerschap tussen zit.” Ook stijgt het aantal zwangerschappen en geboorten in deze leeftijdscategorie relatief. (NRC)