Initiatief van Dijsselbloem

Spoedberaad over Griekse geldcrisis

De Griekse geldcrisis blijft Europa achtervolgen. Na een week vol verwijten over en weer houden de Griekse minister van Financiën Tsakolotos en Europese geldschieters vrijdag in Brussel spoedberaad. Doel: voorkomen dat het geruzie uitmondt in een nieuwe periode van onzekerheid en paniek over Griekenlands toekomst in de eurozone.

Volgens het Griekse dagblad Kathimerini kwam het initiatief voor de bijeenkomst van Jeroen Dijsselbloem. De minister en voorzitter van de Eurogroep wil niet dat Griekenland weer een probleem wordt, zo vlak voor de Nederlandse verkiezingen van 15 maart. Op 20 februari vergaderen de ministers van Financiën uit de eurozone en dit wordt gezien als de laatste mogelijkheid om eruit te komen.

De discussie gaat over het (derde) leningenprogramma ter waarde van 86 miljard euro. Zonder een nieuwe tranche kan Griekenland in juli niet aan zijn aflossingsverplichtingen voldoen. Een tussentijdse evaluatie moet uitsluitsel bieden, maar de gesprekken zijn vastgelopen. De geldschieters eisen dat extra bezuinigingsmaatregelen wettelijk worden ‘voorgeprogrammeerd’. De Grieken weigeren dat.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) publiceerde deze week een rapport waarin het oordeelt dat de Griekse staatsschuld onhoudbaar is. Het IMF mag volgens zijn statuten niet meebetalen aan reddingsprogramma’s die op termijn onhoudbaar zijn en pleit voor vergaande schuldverlichting. Landen als Duitsland en Nederland dreigen hun steun aan het programma in te trekken als het fonds niet meedoet.