IJzeren Dame

Wordt de Eiffeltoren straks omringd door een muur van kogelvrij glas?

Muur tegen terrorisme
Muur tegen terrorisme

Al meer dan eens kwam de Eiffeltoren voor in propagandaboodschappen van terreurgroep Islamitische Staat. Sinds de aanslagen in januari 2015 staat het bekendste monument van Parijs onder permanente militaire bewaking. Met een nieuwe omheining aan de voet van de toren hoopt de Franse hoofdstad wachtende toeristen beter te kunnen beschermen.

Daartoe zou de gemeente een „kogelwerende glazen muur” van tweeënhalve meter hoog moeten bouwen, vindt voorzitter Bernard Gaudillère van de exploitatiemaatschappij van de Eiffeltoren.

Die muur moet het uitzicht op de toren behouden, maar ongenode gasten buiten laten, schreef dagblad Le Parisien donderdag. Het zou mogelijk moeten blijven, eenmaal voorbij de veiligheidscontrole, gratis onder de „ijzeren dame” door te kunnen lopen.

Maar na geschrokken reacties van gemeenteraadsleden, liet de Parijse wethouder voor Toerisme, Jean-François Martins, weten dat de Eiffeltoren „geen bunker” moet worden. Sinds het Europees kampioenschap voetbal van vorig jaar staan al provisorische hekken rond het monument en een deel van het bijbehorende parkje aan de Seine. Toeristen worden bij de ingang gecontroleerd. De gemeente zoekt nu naar een „meer elegante omheining”, zei Martins, „die de esthetiek van de plek niet bederft”. Dat kan glas worden, maar een smeedijzeren hek worden zoals bij de Jardin du Luxembourg is niet uitgesloten, verduidelijkte Martins in Le Monde. Parijs heeft er 20 miljoen euro voor over en de constructie moet volgend jaar klaar zijn.

Op geen enkele andere toeristische locatie neemt Parijs zoveel extra maatregelen. De Eiffeltoren, goed voor 7 miljoen bezoekers per jaar, is door zijn open ligging extra kwetsbaar, zegt een woordvoerder.

Na een slechte periode na de aanslagen, trekt het aantal bezoekers aan de stad weer aan. Volgens cijfers van het Franse bureau voor statistiek Insee van deze week nam de bezetting van hotelbedden in het laatste kwartaal van 2016 met 4,7 procent toe ten opzichte van 2015.