Longreads

Hoe een jonge Wikipedia-redacteur internettrolls aanpakt

Een profiel over Emily Temple-Wood, een jonge vrouw die op eigenzinnige wijze afrekent met mannen die haar online lastigvallen.

Foto iStock.

Sophie is a butt-head — by Emily! Dit is de eerste bijdrage van de twaalfjarige Wikipedia-redacteur Emily Temple-Wood op Wikipedia. Wat begon als een grap om haar zusje Sophie te pesten, mondde uit in een hobby die al tien jaar duurt: het schrijven en bijhouden van Wikipediapagina’s.

In deze longread van journalist Andrew MacMillan wordt een beeldend profiel geschetst van de twaalfjarige Emily. Een rebels, uit de toon vallend meisje uit een buitenwijk van Chicago dat in de digitale wereld van Wikipedia haar roeping vindt.

Seksuele intimidatie

Die roeping heeft ook een keerzijde. Al na een maand komen internettrollen er achter dat ze een vrouw is. Dat is het startsein van een tien jaar lange stroom aan seksuele intimidatie via het web. Een voorbeeld dat MacMillan noemt:

“Er zijn alternatieve waarheden waarin ik jou verkracht en ermee wegkom.”

Temple-Wood is zeker niet de enige vrouw die last heeft van seksueel getinte berichten via internet. Uit een onderzoek van The Guardian naar internetreacties bleek dat verreweg de meeste ongepaste berichten aan vrouwen gericht zijn.

Temple-Wood besluit het na dag en nacht in online scheldpartijen verwikkeld te zijn, het over een andere boeg te gooien. Voor iedere digitale intimidatie besloot ze een Wikipediapagina voor een Amerikaanse, vrouwelijke wetenschapper online te zetten. Een middelvinger aan de mannen die haar online het leven zuur maken.

Lees ook een ander artikel van NRC over vrouwen en internet

Dat leidt uiteindelijk tot het ‘Women Scientist WikiProject’, waar inmiddels 90 redacteuren zo’n 400 artikelen over vrouwelijke wetenschappers hebben geplaatst.

Wat heeft het project Emily Temple-Wood gebracht? En ontvangt ze nu minder intimiderende berichten? Lees daarvoor de hele longread.

Lees hier het verhaal The Troll Taunter op Backchannel.com (2.064 woorden, leestijd: 8 min)