Franse politie pakt vier terreurverdachten op

Ze zijn opgepakt in de buurt van Montpellier. Eén van de verdachten zou een zelfmoordaanslag willen plegen.

Archieffoto van speciale afdeling van de Franse politie die werd ingezet na de aanval op het Louvre op 3 februari 2017.
Archieffoto van speciale afdeling van de Franse politie die werd ingezet na de aanval op het Louvre op 3 februari 2017. Foto Sarah Brethles/ AFP

De Franse politie heeft op vrijdag vier verdachten opgepakt in de buurt van Montpellier die een terreuraanslag wilde plegen. Dat heeft de openbaar aanklager laten weten, zo meldt persbureau AFP.

Onder de verdachten zijn een 20-jarige man en zijn 16-jarige vriendin. Beiden zijn bekend bij de autoriteiten vanwege hun banden met de radicale islam. Bronnen binnen de politie laten weten dat een van de verdachten van plan was om een zelfmoordaanslag te plegen in Parijs.

Explosieven gevonden

Tijdens de huiszoeking in de Zuid-Franse stad Montpellier is een geïmproviseerd laboratorium ontdekt en 70 gram van het uiterst explosieve TATP (acetonperoxide). Het explosief werd ook gebruikt bij de aanslag in november 2015 in Parijs en maart 2016 in Brussel. In een verklaring zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux:

“De eerste aanwijzingen laten zien dat een op handen zijnde aanval op Franse bodem is gedwarsboomd”.

Volgens de Franse autoriteiten zijn er in het afgelopen jaar door tijdig ingrijpen 17 terreuraanslagen voorkomen. De laatste terreuraanval was op 3 februari van dit jaar toen een Egyptenaar met een mes militairen aanviel bij het Louvre in Parijs. Eén militair raakte hierbij lichtgewond.