Franse boer die vluchtelingen hielp veroordeeld

Een Franse boer die bij de grens met Italië vluchtelingen opvangt heeft een voorwaardelijke boete van 3.000 euro gekregen. Er was acht maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

De Franse boer Cédric Herrou bij een bezoek aan de rechtbank in Nice in januari.
De Franse boer Cédric Herrou bij een bezoek aan de rechtbank in Nice in januari. Foto Claude Paris/AP

Een Franse boer die bij de grens met Italië vluchtelingen opvangt is vrijdagochtend veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 3.000 euro. Het parket in Nice had vorige maand nog acht maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

De 37-jarige Cédric Herrou, die in de Royavallei in de zuidelijke Alpen olijven verbouwt en kippen houdt, heeft sinds vorig jaar tientallen migranten uit vooral Eritrea en Soedan geholpen politiecontroles in het grensgebied tussen Italië en Frankrijk te omzeilen. Op het terrein van zijn boerderij vangt hij mensen op die hij helpt verder te reizen binnen Frankrijk of naar andere Europese landen.

Lees ook de reportage die onze correspondent in Frankrijk maakte over Herrou: De Franse boer Herrou helpt iedereen in nood

Dat is op grond van een wetsartikel dat maatschappelijke organisaties het ‘solidariteitsdelict’ noemen niet toegestaan. Franse burgers mogen vreemdelingen niet helpen bij “toegang, vervoer of onwettig verblijf” in Frankrijk. “Het is mijn plicht als Frans burger” om mensen te helpen, zei Herrou vorige maand nog tegen NRC. “Het is strafbaar om niet in te grijpen als iemand in gevaar is.

De bescheiden straf is symbolisch. Maar omdat Herrou heeft aangegeven dat hij zijn hulp aan migranten niet zal stoppen en sinds de behandeling van zijn zaak al weer veelvuldig met de politie in aanraking is geweest, zal hij de voorwaardelijke boete waarschijnlijk wel moeten betalen.