Erdogan keurt wetsvoorstel goed over machtsuitbreiding

De Turken gaan stemmen over een wijzing van de grondwet die de macht van de president aanzienlijk uitbreidt.

Het duurde relatief lang voordat Erdogan zijn handtekening zette onder het wetsvoorstel, omdat hij het "nog eens goed moest bekijken".
Het duurde relatief lang voordat Erdogan zijn handtekening zette onder het wetsvoorstel, omdat hij het "nog eens goed moest bekijken". Foto Yasin Bulbul /Pool photo via AP

Turkije gaat in april naar de stembus om te stemmen in een referendum over een wijzing van de grondwet die de macht van de president aanzienlijk uitbreidt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf daar vrijdag zijn goedkeuring voor, aldus persbureau AP.

Het parlement stemde eind januari al in met de ingrijpende grondwetswijziging, die volgens critici een ernstige aantasting van de Turkse democratie betekent. Dit gebeurde met 339 voor en 142 tegen. Dat was niet voldoende om het wetsvoorstel direct tot wet te maken en daarom moet het volk zich er eerst nog over uitspreken.

Het duurde relatief lang voordat Erdogan zijn handtekening zette onder het wetsvoorstel, omdat hij het “nog eens goed moest bekijken”. Als de president het binnen vijf dagen getekend had, kon de bevolking zich op 9 april uitspreken in een volksstemming. Wanneer de Turken nu naar de stembus kunnen is nog niet zeker: vice-premier Numan Kurtulmus noemde de datum 26 april, maar diverse media spreken over 16 april.

Verdeeldheid

Als een meerderheid van de kiezers voor het wetsvoorstel stemt, wordt het definitief aangenomen, maar er heerst veel verdeeldheid over de nieuwe wet. Door de wijzigingen kan Erdogan tot 2029 president blijven. Officieel mag een president twee termijnen zitten, maar door de grondwetswijziging begint de telling in 2019 weer opnieuw.

Lees ook: Erdogan kan tot 2029 aan de macht blijven

Tegenstanders zijn bang voor de extra macht die Erdogan krijgt. In de nasleep van de mislukte staatsgreep in juli van vorig jaar liggen politieke opponenten, activisten, academici en journalisten al extra onder vuur. Maar volgens Erdogan zelf is het nieuwe presidentiële stelsel nodig om grip te krijgen op de economie en de veiligheid, daarbij wederom verwijzend naar de mislukte coup. Volgens NRC-correspondent Toon Beemsterboer zullen de voorgestelde hervormingen Erdogan “ongekende” macht geven:

“De functie van premier zal worden afgeschaft. Erdogan zal de regering leiden vanuit zijn paleis in Ankara en krijgt de macht om ministers te benoemen en te ontslaan.”