Dieselgate

Eurocommissaris: ‘Niets veranderd in auto-industrie sinds dieselschandaal’

Foto Getty

De auto-industrie en de lidstaten hebben hun houding niet veranderd sinds het dieselschandaal. Verschillende landen weigerden emissiegegevens te delen met Brussel. Dat zei eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie) donderdag in het Europees Parlement op de laatste zitting van de onderzoekscommissie naar ‘dieselgate’. Bienkowska begon in december een juridische procedure tegen zeven EU-landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens EU-parlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66), co-rapporteur van de enquêtecommissie, zijn de resultaten van de onderzoeken naar emissiefraude die de Duitsers en de Britten zelf naar buiten brachten openbaar. Maar dat geldt niet voor de emissiecijfers zelf, zegt Gerbrandy. „Dat is kwalijk. Net zoals het feit dat Duitsland en Frankrijk nooit boetes hebben uitgedeeld aan Volkswagen en Renault, terwijl duidelijk was dat zij sjoemelden.” Volgens Gerbrandy is hard optreden nodig. „Bijvoorbeeld door de typegoedkeuring van een auto in te trekken. Geen enkele lidstaat heeft dat gedaan.”

Het Europees Parlement pleit voor een krachtiger Europees toezicht. Nu zijn nationale autoriteiten verantwoordelijk voor de emissietests van motoren, de typegoedkeuring van auto’s en het markttoezicht. Bienkowski zei dat „er meer juridische zaken zullen volgen”. (ANP)