Designer jeans met een groen randje

Terwijl hij een broekspijp stikt, vertelt Niek Logger (27) over Denoism, een jeanswinkel, café en atelier in één. In het atelier maakt Logger mannenjeans op maat.

Denoism opende in november 2015 zijn deuren in de Hofbogen. De merken in de winkel zijn exclusief, maar volgens Logger „niet per se duur. Voor 100 euro heb je al een jeans”.

Als enige winkel in de straat was de combinatie met horeca volgens hem noodzakelijk. Een café is toegankelijker dan een strakke winkel, aldus de ondernemer. Hij serveert er „mannenvoer”, zoals hij het noemt. Vandaag is dat pompoensoep met kokosmelk, een gerecht dat niet bepaald over lijkt te lopen van de testosteron.

De combinatie werkt echter als een kruisbestuiving. Soms koopt iemand, die eigenlijk alleen een kop koffie kwam drinken, ook een broek van 280 euro, aldus Logger.

Klanten zijn over het algemeen mannen van middelbare leeftijd die ‘iets te besteden hebben’. Het zijn gemakkelijke shoppers volgens Logger. Ze zijn trouw als de service en het product hen bevallen.

Marco Ouwerkerk (42) is de financier van Denoism. Hij is eigenaar van Hans Boodt Mannequins, een bedrijf dat etalagepoppen maakt. Denoism is zijn ‘hobbyproject’, met een wekelijkse omzet van zo’n 12.000 tot 14.000 euro.

Ouwerkerk kende Logger via het netwerk van de Jean School in Amsterdam, de vooropleiding van de jeansfanaat. Ondanks de reputatie van Amsterdam als jeans-hoofdstad van Europa, vestigden de Rotterdammers zich in de Maasstad. Logger: „Rotterdam is booming, dat merken wij ook.” Vorig jaar maakte hij een ‘typisch Rotterdamse’ jeans - de D.16 - met donkergroen garen. Een succes, volgens Logger.

Een zelfontworpen jeans gaat langs zeven verschillende machines. Logger gebruikt stoffen uit Italië, Amerika en Japan. De jeans wordt gepersonaliseerd met trims, accessoires, zoals knopen. De basisprijs van een zelfontworpen broek is 400 euro.

Logger hoopt dat zijn atelier groeit, zodat hij meer Rotterdamse werknemers aan kan nemen en de lokale productie een impuls kan geven.