‘De pure lol spat ervan af’

NRC Fotowedstrijd Met ‘Broer en zus’ wint Lucrees van Groningen de juryprijs van de maand januari.

Broer en zus
Broer en zus Lucrees van Groningen

„De fotograaf heeft het moment gegrepen: het daglicht op het gezicht van de zus, de beweging die er zo mooi in zit.” En: „Een tijdloze foto, in de beste Ed van der Elsken-traditie.” Aldus de jury, die de foto Broer en zus van Lucrees van Groningen unaniem aanwees als winnaar van de vakjuryprijs van de NRC fotowedstrijd van de maand januari, met als thema ‘Familie’.

„Dit is in onze huiskamer”, vertelt professioneel fotograaf Van Groningen. „We wonen in Deventer, aan de IJssel. Door het raam zie je nog net een boot liggen. Je ziet ook dat het regent. Het is zaterdagochtend, iedereen nog in pyjama. De bovenste is zoon Paul (11) en de onderste dochter Betty (17). De pure lol spat ervan af. Je hebt gezinnen waar ze elkaar de hersens inslaan, maar bij ons gaat het over het algemeen vrij harmonieus.”

Ambachtelijkheid

„Fotograferen is voor mij een levensbehoefte”, zegt Van Groningen, die het liefst fotografeert met een Leica en zich ook bezighoudt met ouderwetse afdruk- en ontwikkeltechnieken. „Heerlijk om te doen; daarmee geef je ook de ambachtelijkheid weer een beetje terug aan de fotografie. Voor mij is een foto pas een foto als je ’m hebt afgedrukt. Dat maakt het ook weer speciaal om aan de muur te hangen.”

Het dagelijkse leven

„Tegenwoordig maakt iedereen volop selfies, maar waarom? Zo boeiend kan het allemaal toch niet zijn? Ik vind het juist interessant om de camera de andere kant op te richten. Op het dagelijkse leven. Op de dingen die je honderden keren doet zonder er zelf nog bij stil te staan. Niet alleen binnenshuis, maar ook op straat. De auto’s, de kleren die mensen dragen, hoe de huizen eruitzien. De gewone gebeurtenissen. Als je die later op een foto terugziet, blijken juist dat de bijzondere momenten te zijn.”

Het thema van de maand februari is ‘Stilte’. Inzenden kan tot 24 februari 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd