Campagne om zwangere roker te laten stoppen

Met de publiekscampagne wil staatssecretaris Van Rijn vooral de sociale omgeving van de rokende zwangere vrouw aanspreken.

De vrouwen op de foto zijn niet verbonden aan deze publiekscampagne.
De vrouwen op de foto zijn niet verbonden aan deze publiekscampagne. Foto Rick Nederstigt/ ANP

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) start vrijdag de publiekscampagne ‘Help zwangere vrouwen te stoppen met roken’. Via de speciale website ‘ik stop nu’ met tips en een televisiespotje wil Van Rijn ervoor zorgen dat vrouwen voor, tijdens en na hun zwangerschap niet meer roken.

Reden voor de campagne is dat veel zwangere vrouwen dagelijks roken tijdens de zwangerschap. Het gaat om bijna 9 procent en onder laag opgeleide vrouwen ligt dit percentage op 22 procent.

Belangrijke rol voor omgeving zwangere vrouw

De schadelijke gevolgen van roken tijdens de zwangerschap zijn bekend. Het verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen, astma en overgewicht. Jaarlijks overlijden zeker zestig baby’s doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt, zo meldt het ministerie. Daarnaast neemt de kans toe dat het kind zelf gaat roken.

Van Rijn heeft samen met zorgverleners de Taskforce Rookvrije Start in het leven geroepen die de sociale omgeving van de zwangere moet aanspreken.

“Roken terwijl je zwanger bent of wil worden, dat doe je gewoon nooit. Maar daar heb je wel hulp bij nodig. De sociale omgeving speelt een cruciale rol om daarbij te helpen. Vooral de partner, de moeder en vriendinnen van de zwangere. Die omgeving gaan we nu activeren. Natuurlijk hoop ik ook dat mensen blijvend stoppen. Ieder kind verdient een rookvrije start.”

Televisiespotje om roken bij zwangere vrouwen te ontmoedigen: