Peruaanse oud-president Toledo gezocht voor corruptie

De 70-jarige Toledo wordt verdacht van het aannemen van het aannemen van 20 miljoen dollar aan steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

Archieffoto van de voormalige Peruaanse president Alejandro Toledo.
Archieffoto van de voormalige Peruaanse president Alejandro Toledo. Foto Karel Navarro/ AP

Een rechter in Peru heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor de voormalige president Alejandro Toledo, dat meldt persbureau Reuters. Toledo wordt verdacht van het aannemen van 20 miljoen dollar aan steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht in ruil voor het lucratieve contract om een snelweg te bouwen van Brazilië naar de Peruaanse kust.

Rechter Richard Concepcion zegt bewijzen te hebben voor het corruptieschandaal, waaronder een getuigenis van een bestuurder van het bouwbedrijf en bankafschriften. Toledo zou volgens de rechter voor 18 maanden in “voorlopige hechtenis” moeten worden genomen zodat het onderzoek verder kan worden afgerond.

Odebrecht spil in veel corruptieschandalen

Toledo begon zijn politieke carrière als pro-democratische activist die leiding gaf aan straatprotesten tegen de voormalige autoritaire president Alberto Fujimori en was van 2001 tot 2006 president van Peru. Hij ontkent elke betrokkenheid bij het corruptieschandaal. De 70-jarige Toledo verblijft op het moment in Frankrijk.

Eerder deze week werd bekend dat de Colombiaanse president Juan Manuel Santos mogelijk geld kreeg van Odebrecht om zijn herverkiezing mogelijk te maken. Volgens onderzoek van de Spaanse krant El Pais zou het bouwbedrijf voor in totaal 730 miljoen dollar aan steekpenningen hebben uitgedeeld in twaalf landen in Latijns-Amerika.