‘Unheimisch gevoel’ bij raad over Vliegenthart

Piroschka van de Wouw / ANP

Gemeenschapsgeld onder SP-vlag uitdelen. Die kritiek kreeg SP-wethouder Arjan Vliegenthart vorige week van bijna de voltallige commissie Werk en Economie, omdat hij een initiatiefvoorstel van SP-raadslid Peter Kwint al in een raming opnam voordat het in de commissie was besproken. Emre Ünver (PvdA) kreeg er een „unheimisch” gevoel van, Marscha ten Bruggencate (D66) vond het „naar de geur van Wc-eend” ruiken. Ook de VVD en GroenLinks waren fel.

Het voorval draaide om de besteding van 6,7 miljoen euro die Amsterdam van staatssecretaris Klijnsma (PvdA) krijgt om armoede onder kinderen te bestrijden. Volgens het college moet het geld worden gebruikt om punten uit een initiatiefvoorstel van Kwint te realiseren, zoals het verstrekken van laptops aan kinderen van de basisschool. Het initiatiefvoorstel is gebaseerd op een onderzoek dat de SP deed in tien buurten. Vliegenthart was daarbij aanwezig.

Ünver: „Het kan toch niet zo zijn dat de SP-wethouder van deur tot deur gaat en informatie ophaalt, een SP-raadslid dat in een voorstel zet en dat de wethouder op datzelfde stuk reageert vanuit het college?” Vliegenthart zegde toe zijn voorstel bij de Voorjaarsnota opnieuw voor te leggen, met onderbouwing. Met de commissieleden wil hij koffie drinken, „om relaties goed te houden”.

    • Mirjam Remie