Uitspreken strafeis tegen Bouterse weer uitgesteld

Het OM is in beroep gegaan tegen de beslissing van de Krijgsraad dat het proces hervat kan worden. Daarom wordt er nog geen requisitoir gehouden.

Desi Bouterse verlaat het parlement in juni 2016.
Desi Bouterse verlaat het parlement in juni 2016. Foto Pieter van Maele/ANP

Er wordt donderdag geen strafeis uitgesproken tegen de Surinaamse president Desi Bouterse in de strafzaak rond de Decembermoorden. Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen het besluit van de Krijgsraad dat het proces hervat kan worden.

Het OM gaf dat aan het begin van de zitting waarin de aanklager zijn requisitoir had moeten houden aan en vroeg daarom om schorsing. Daarop zei de Krijgsraad echter geen officieel document te hebben ontvangen waarin staat dat dat beroep inderdaad is aangetekend. Toch besloot de Krijgsraad zich over het verzoek van het OM te buigen en het in te willigen. Wanneer het Hof het beroep behandelt, is nog niet bekend.

Twitter avatar NinaJurna Nina Jurna Krijgsraad schorst de rechtszaak tot nader te bepalen datum tot dat Hof v Justitie besluit heeft genomen over verzoek hoger beroep OM

Nabestaanden die aanwezig waren tijdens de zitting reageerden teleurgesteld en vol ongeloof. Televisieproducent Eddy Wijngaarde, broer van journalist Frank Wijngaarde, een van de slachtoffers van de Decembermoorden, had toch rekening gehouden met opnieuw een teleurstelling:

“Je vraagt je bij elke zitting steeds af: welk konijn wordt er nu weer uit de hoed getoverd? Nu is er opnieuw uitstel, voor de zoveelste keer. Het is een teleurstelling maar we slaan ons er door heen, we wachten al zolang, ook deze tegenslag overleven we ook weer.”

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden heeft er vertrouwen in dat het Hof zich snel uit spreekt over het hoger beroep.

Lees ook: ‘Alternatieve feiten’ over Bouterse’s aanwezigheid

“We hebben eerder gezien dat het Hof van Justitie snel handelt. In 2015, toen de rechtszaak jarenlang stillag, hebben de nabestaanden hierover een klacht ingediend bij het Hof waarop het besluit kwam dat de vervolging moest worden voortgezet. Ik heb er vertrouwen in dat we snel uitsluitsel krijgen.”

Amnestiewet en artikel 148

Bouterse probeert al jarenlang onder vervolging voor de Decembermoorden uit te komen. In 2012 nam het Surinaamse parlement een amnestiewet aan, die Bouterse en zijn medeverdachten vrij had moeten waren van vervolging. Maar een Constitutioneel Hof dat nog opgericht had moeten worden, zou de wet eerst aan de grondwet moeten toetsen.

Eind 2015 besloot de Krijgsraad dat het proces toch moest doorgaan. Het Constitutioneel Hof was er nog steeds niet en volgens de Surinaamse grondwet moeten klachten van nabestaanden binnen “redelijke termijn” worden behandeld.

In juni 2016 deed Bouterse een nieuwe poging het proces ten einde te brengen. Hij gelaste het OM de zaak te stoppen met een beroep op grondwetsartikel 148. Dat zegt dat in belang van de staatsveiligheid de regering op kan dragen dat vervolging moet worden gestaakt. De procureur-generaal van het OM riep aanklager Roy Elgin op daar gehoor aan te geven.

Eind januari besliste de Krijgsraad echter weer dat de zaak door kan gaan. De opdracht van Bouterse is volgens de Krijgsraad slechts gericht aan het OM, niet aan de autonome Krijgsraad. Bovendien kan een lopende strafzaak niet gestopt worden, meent rechter Cynthia Valstein-Montnor.

    • Nina Jurna
    • Joram Bolle