Roemeense minister stapt op na protesten om wetswijziging

Het lijkt erop dat de regering met het vertrek van Iordache de rust weer terug wil laten keren in het land.

Florin Iordache, maakte donderdagmiddag zijn ontslag bekend wegens de massale protesten in zijn land na zijn voorstel om een wetswijziging door te voeren in de anticorruptiewet.
Florin Iordache, maakte donderdagmiddag zijn ontslag bekend wegens de massale protesten in zijn land na zijn voorstel om een wetswijziging door te voeren in de anticorruptiewet. Foto Octav Ganea/ Inquam Photos via REUTERS

De Roemeense regering moet op zoek naar een nieuwe minister van Justitie, zo meldt persbureau Reuters. De huidige minister, Florin Iordache, maakte donderdagmiddag zijn ontslag bekend wegens de massale protesten in zijn land na zijn voorstel om een wetswijziging door te voeren in de anticorruptiewet.

In die wetswijziging zou ambtsmisbruik met een financiële schade van minder dan 44.000 euro niet langer worden bestraft. De nieuwe wet dreigde volgens demonstranten de strijd die Roemeense aanklagers tegen de wijdverbreide corruptie voeren te hinderen. Naar aanleiding van de protesten waar dagelijks meer dan tweehonderdduizend mensen aan deelnamen, besloot de Roemeense regering de wetswijziging in te trekken.

De regering van premier Grindeanu overleefde overigens woensdag met gemak een motie van wantrouwen van de oppositie omdat ze een meerderheid hebben in het parlement. Het lijkt erop dat de regering met het vertrek van Iordache de rust weer terug wil laten keren in het land.

Het aantal mensen dat de straat opging na het intrekken van de wetswijziging was zondag al flink afgenomen. Zo gingen er woensdag nog 5.000 mensen de besneeuwde straten op in Boekarest. Zij eisen alsnog dat het hele kabinet aftreedt.

Lees ook: Roemenen zijn woest nu corruptie tot 44.000 euro ‘mag’

Corruptie

Roemenië levert een taaie strijd tegen corruptie, die vaak wordt tegengewerkt door overheidsingrijpen. Toen Roemenië zich in 2007 bij de Europese Unie aansloot, riep de Europese Commissie een bijzonder toezichtsmechanisme in het leven dat in het land voor justitiële hervormingen en corruptiebestrijding moest gaan zorgen.

Vorige week toonde de Commissie zich al uitermate kritisch over de op handen zijnde wetswijziging. Voorzitter Jean-Claude Juncker en zijn vicevoorzitter Frans Timmermans stelden in een gezamenlijke reactie nogmaals dat “de strijd tegen corruptie bevorderd moet worden en niet ongedaan gemaakt”.

    • Maarten Back