Rechter verbiedt sluiting grootste vluchtelingenkamp

De Keniaanse regering wil ‘s werelds grootste kamp ontruimen, maar volgens de rechter mag dat niet.

Dadaab ligt op de dorre zandvlaktes van noordoost-Kenia en op zeventig kilometer van de Somalische grens.
Dadaab ligt op de dorre zandvlaktes van noordoost-Kenia en op zeventig kilometer van de Somalische grens. Foto Thomas Mukoya/ Reuters

Het Keniaanse vluchtelingenkamp Dadaab, dat met meer dan 200.000 vluchtelingen het grootste kamp ter wereld is, mag niet worden gesloten in mei. Dat oordeelde een Keniaanse rechtbank donderdagmiddag, aldus persbureau AP.

Dadaab mag volgens de rechter niet worden ontruimd, omdat de minister van Veiligheid misbruik maakte van zijn machtspositie toen hij de sluiting bekendmaakte. De Keniaanse regering heeft volgens de rechtbank niet aangetoond dat het weer veilig is in Somalië. Dadaab ligt op de dorre zandvlaktes van noordoost-Kenia en op zeventig kilometer van de Somalische grens. Het werd in 1992 opgericht om 90.000 mensen te huisvesten, goeddeels bewoners van het door burgeroorlog verscheurde Somalië.

De regering maakte in 2016 bekend dat het kamp binnen een jaar ontruimd wordt, omdat het een broedplaats zou zijn voor militanten van terreurbeweging Al-Shabaab. De onofficiële stad waar winkeltjes zijn en concerten gegeven worden, zou ook door de militanten gebruikt worden als doorvoerroute om wapens te smokkelen. Hoewel nooit bewezen is dat in Dadaab dergelijke praktijken plaatsvinden, is de Keniaanse regering daar zeker van en heeft daarom aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

Lees ook: Alle tijd is rekbaar in Dadaab

Tegen sluiting

Tegen de sluiting van het kamp reageerden onder meer de Verenigde Naties verontwaardigd. Volgens de organisatie zou de sluiting van Dadaab “verwoestende” gevolgen hebben voor Kenia. Ook zeiden ze destijds dat het niet menselijk was om vluchtelingen de grens over te zetten in een land waar oorlog heerst. Op de uitspraak van de rechter reageerden de VN verheugd en laten ze weten de ontwikkelingen rondom Dadaab “nauwlettend” in de gaten te houden. Een woordvoerder van de organisatie liet tegenover AP weten:

“Vluchtelingen moeten vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst en dat moet gebeuren in veiligheid.”

Al twee keer eerder dreigde de Keniaanse regering Dadaab te sluiten, maar met de afkondiging van vorig jaar lijkt “het menens”, aldus NRC-correspondent Koert Lindijer:

“Het is Kenia in het verkeerde keelgat geschoten dat de Europese Unie (EU) vorig jaar besloot haar financiële bijdrage met twintig procent te korten aan de Afrikaanse vredesmacht Amisom in Somalië, waaraan Kenia troepen levert. Bovendien hoopt de regering in Nairobi ook op Europese steun voor de opvang van Somalische vuchtelingen, nadat de EU een dure overeenkomst met Turkije sloot.”

    • Maarten Back