Reportage

Het draait in de Stopera toch vooral om Centrum

Raadsleden stellen tien keer vaker vragen over het centrum dan over Zuidoost, blijkt uit een analyse van raadsvragen sinds najaar 2013.

Jerry Lampen / ANP

Raadsleden stellen tien keer vaker vragen over het centrum dan over Zuidoost. Maar ook anders stadsdelen komen er maar bekaaid vanaf. De bestuurders zijn, kortom, veel meer bezig met dat wat in de binnenstad plaatsvindt, dan wat erbuiten speelt. Dat blijkt uit een onderzoekje door data-onderzoeker Dirk Kloosterboer, dat hij publiceerde op zijn blog Dirkmjk.

Maar liefst 270 raadsvragen gingen de afgelopen jaren over stadsdeel Centrum, 117 vragen gingen over West en 103 vragen gingen over Zuid. Over Zuidoost werden sinds september 2013 slechts 25 raadsvragen gesteld. Ook Nieuw-West en grote delen van Noord en Oost blijken weinig aandacht te krijgen. „Zo’n vermoeden had ik al”, zegt GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting, die blij is dat Kloosterboer het op een rijtje zette.

„Deels is het te verklaren: in het centrum spelen thema’s als commercialisering van de stad en overlast door Airbnb-huurders het meest. Daar is afgelopen jaren uitvoerig over gedebatteerd.” Toch moeten raadsleden ervoor waken dat ze niet vergeten dat in andere delen van de stad ook veel kwesties kunnen spelen, beaamt hij. „We moeten er actiever naar zoeken.” Raadsleden wonen, verklaart Ernsting, over het algemeen vrij centraal. Zelf groeide hij op in Noord en woont hij nu in de Nieuwmarktbuurt.

Niet waterdicht

Kloosterboer was zelf ook verbaasd over het grote verschil tussen de stadsdelen. „Bestuurscommissies hebben bevoegdheden moeten overhevelen naar de centrale gemeenteraad. Je kan je afvragen of nog genoeg aan niet-centrale delen van de stad wordt gedacht.”

Zijn onderzoeksresultaten zijn trouwens niet 100 procent waterdicht, waarschuwt Kloosterboer. De straatnaam Amstel filterde hij eruit vanwege het adres van de Stopera, dat bij de meeste raadsvragen wordt genoemd. Ook straten als Rusland, Samenwerking, Overleg en Vertrouwen bleven buiten beschouwing. „Een enkel woord kan nog onterecht worden herkend als straatnaam.”