Oppositie Zuid-Afrika raakt slaags met regeringspartij

De beelden werden live uitgezonden op tv. Militairen gingen de straat op uit vrees voor protesten.

De leden van de oppositiepartij kwamen het parlement binnen gehuld in rode overalls.
De leden van de oppositiepartij kwamen het parlement binnen gehuld in rode overalls. Foto Mike Hutchings/ Reuters

In het Zuid-Afrikaanse parlement zijn donderdag leden van de linkse oppositiepartij EFF met beveiligers en leden van regeringspartij ANC op de vuist gegaan. Dat gebeurde nadat ze een toespraak van president Jacob Zuma herhaaldelijk verstoorden, aldus persbureau AP.

De leden van de oppositiepartij zaten in het parlement gehuld in rode overalls. toen Zuma wilde starten met zijn toespraak over de stand van zaken in het land, riepen de verstoorders dat hij een “schurk” was en dat hij niet fit is voor het presidentschap.

Beelden van de verstoring:

Beveiligers grepen daarop in en al snel ontaarde dat in een vechtpartij. Over en weer werden rake klappen uitgedeeld. Na enige tijd lukte het de beveiligers om de leden van de oppositiepartij naar buiten te werken. Daar ging het gevecht verder en zette de politie traangas in om de oppositieleden uiteen de drijven. Na het incident gingen honderden militairen de straat op uit vrees voor protesten van de bevolking. Het opstootje tussen beide partijen was namelijk live te volgen via de nationale televisie in het land.

Lees ook: Mandela’s Zuid-Afrika is niet meer

Corruptie

De EFF wil dat Zuma aftreedt wegens een rapport dat in november verscheen waarin de inmiddels opgestapte ombudsvrouw Thuli Madonsela stelt dat de president en zijn regering beschuldigd worden van corruptie en omkoping. De president kwam eerder ook al in opspraak door de verbouwing van zijn villa op kosten van de staat. Er verdween twintig miljoen euro uit de staatskas om het huis van Zuma te verbouwen. Na veel protesten besloot de president het geld terug te betalen.

Het rapport leverde de president een motie van wantrouwen op van een van zijn eigen ministers. De motie werd door het partijbestuur afgewezen.

De voorganger van Zuma, president Thabo Mbeki, werd in 2008 gedwongen terug te treden als president. Maar dat gebeurde pas nadat alle partijbesturen van het ANC en duizenden gedelegeerden waren geraadpleegd op de nationale conferentie, die slechts een keer in de vijf jaar plaatsvindt. De eerstvolgende nationale conferentie van het ANC is in december.