OM eist 10 jaar en 8 maanden cel tegen webcamafperser

OM eist de maximale straf omdat het een “illusie is dat deze verdachte zijn leven zal beteren”.

Illustratie Aloys Oosterwijk / ANP

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van tien jaar en acht maanden tegen de Brabantse ‘webcamafperser’ Aydin C. Dat bleek donderdagochtend tijdens de rechtszaak tegen C. in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Daarmee kiest het OM voor de maximale straf, omdat het een “illusie is dat deze verdachte zijn leven zal beteren”.

De 38-jarige C. wordt onder meer verdacht van vervaardiging, bezit en tentoonstelling van kinderporno, verleiding en aanranding van minderjarige meisjes en vijf homoseksuele mannen. C. zou de meisjes, 34 in totaal, herhaaldelijk en langdurig gedwongen hebben tot webcamseks.

Twitter avatar thomasdeveen Thomas de Veen Aydin C. “stelde op een schokkende manier zijn eigenbelang boven dat van anderen en maakt letterlijk levens kapot”, zegt het OM.

De officier van justitie sprak van “geraffineerd uitgevoerde manipulatie” en “zeer ernstige strafbare feiten”. De minderjarige meisjes waren afkomstig uit Nederland, de Verenigde Staten, Noorwegen en Canada. Een van de slachtoffers van C. zou de Canadese tiener Amanda Todd geweest zijn, die zelfmoord pleegde nadat ze een YouTube-filmpje had gemaakt over de chantage. Haar zaak wordt later in Canada behandeld.

Lees ook: Van Tyler Boo moesten ze ‘spelen’ voor de webcam

C. kwam met de meisjes in contact terwijl hij zich op chatsites of kindercommunity’s voordeed als een leeftijdsgenote. Deze ‘Kelsey’, of een variant op die naam, zou hen hebben verleid tot het maken van een naaktfoto met een webcam. Later werd er weer contact met hen opgenomen, en dreigde hij de naaktfoto te verspreiden onder familie en vrienden. Om dat te voorkomen moesten de meisjes ‘seksshows’ geven via de webcam.

Twitter avatar thomasdeveen Thomas de Veen De maximumstraf tegen Aydin C. voor deze feiten - tien jaar en acht maanden - is niet eens passend volgens OM.

De meisjes waren in sommige gevallen niet ouder dan 10 jaar. Onder een schuilnaam voerde C. “schokkende gesprekken” met ze via Skype, aldus het OM. De meisjes hebben hierdoor “ernstige schade ondervonden” en zijn “in de fase van onzekere puber nog onzekerder geworden”. C. voelde volgens het OM “haarfijn aan hoe hij hen moest benaderen en manipuleren”.

De proceshouding van Aydin C. werkte tegen hem, en verzwaarde zijn strafeis: hij gaf geen antwoord op vragen en ‘speelde’ met de rechtbank. “Arrogantie ten top”, vond de officier van justitie, die hem “zijn dominante gedrag zag voortzetten” in de rechtszaal. C. zit al sinds januari 2014 in voorarrest. Volgende week zal C.’s advocaat zijn verweer uitspreken, half maart doet de rechter uitspraak.

    • Thomas de Veen