Oekraïnereferendum

‘Geen zekerheid over geldigheid ingezamelde handtekeningen’

Het kabinet heeft geen zekerheid over de geldigheid van de 427.000 ondersteuningsverklaringen die zijn ingezameld om het Oekraïnereferendum te kunnen organiseren. Dat meldt RTL Nieuws naar aanleiding van een wob-verzoek door advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) erkent dat niet is gecontroleerd of mensen wiens naam, adres en geboortedatum zijn opgenomen op een ondersteuningsverklaring die verklaring ook daadwerkelijk zelf hebben getekend. Critici plaatsten onder andere in deze krant eerder al vraagtekens bij de gevolgde procedure. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans spreekt tegen RTL van een „buitengewoon kwetsbaar proces”. De Kiesraad stelt voor om ondersteuningsverklaringen voortaan te laten ondertekenen met DigiD. (NRC)

    • Wilmer Heck