Neil Gorsuch

Door Trump voorgedragen opperrechter ‘ontmoedigd’ door tweets van president

Donald Trumps kandidaat voor de negende zetel in het Hooggerechtshof, Neil Gorsuch, heeft de denigrerende uitlatingen van de president over het rechtssysteem „demoraliserend” en „ontmoedigend” genoemd.

Sinds rechter James Robart in Seattle afgelopen weekend een streep haalde door Trumps inreisverbod voor vluchtelingen en inwoners van zeven moslimlanden, valt de president via Twitter deze rechter aan én het rechtssysteem. Trump noemde Robart „een zogenaamde rechter” en riep zijn volgers op de schuld voor een eventuele volgende aanslag bij het rechtssysteem te leggen. Deze week wordt de uitspraak van het Hof van Beroep in San Francisco verwacht dat de opschorting van het inreisverbod al dan niet zal bekrachtigen. Het ministerie van Justitie kan daarna nog in beroep bij het nu achtkoppige Hooggerechtshof.

De 49-jarige conservatief Gorsuch werd 1 februari door Trump voorgedragen voor de doorslaggevende zetel van het Hooggerechtshof, waarin sinds de dood van de conservatieve rechter Scalia vorig jaar vier progressieve en vier conservatieve rechters zitten.

Voor Gorsuch’ benoeming zijn 60 stemmen in de Senaat nodig. De Republikeinen hebben 52 zetels, zodat zij acht Democraten moeten overtuigen. Maar de Republikeinen kunnen in een noodgreep ook de stemregels veranderen.

De verhoudingen tussen de partijen in het Congres zijn sinds het stormachtig begin van Trumps regeerperiode tot een dieptepunt gedaald, wat leidt tot chaotische taferelen. Voor de benoeming van minister van Justitie Jeff Sessions legden Republikeinen met een omstreden vergaderregel de Democrate Elizabeth Warren het zwijgen op. Hierna marcheerde de zwarte Democratische kiesgroep de Senaatsvloer op, om tegen Sessions, door Democraten als racist beschouwd, te protesteren. Maar de Democraten hebben onvoldoende stemmen om ministersbenoemingen te blokkeren.

    • Maartje Somers