luchtbombardement Syrië

Naaste medewerker van Osama bin Laden door VS gedood

De Amerikaanse luchtmacht heeft elf mensen die nauwe banden onderhielden met Al-Qaeda, onder wie een naaste medewerker van Osama bin Laden, gedood bij bombardementen bij de Syrische stad Idlib. Dit heeft het Pentagon woensdag bekendgemaakt. De Amerikanen voerden afgelopen vrijdag en zaterdag twee acties uit. Bij die tweede werd ook Abu Hani al-Masri gedood. Al-Masri zette in de jaren 80 en 90 in opdracht van Bin Laden onder meer trainingskampen op voor Al-Qaeda-strijders in Afghanistan. Na de dood van Bin Laden onderhield hij ook nauwe contacten met Ayman al-Zawahiri, de huidige leider van Al-Qaeda. De mannen maakten op het moment van hun dood deel uit van Jabhat Fateh al-Sham, dat geldt als een dochterorganisatie van Al-Qaeda. (AP, BBC)

    • Floris van Straaten