Jeff Sessions benoemd tot minister van Justitie

Illegale immigratie is één van de speerpunten van de zeer conservatieve senator uit Alabama.

Foto Saul Loeb / AFP

Jeff Sessions is benoemd tot minister van Justitie. Hij werd door de Senaat gesteund met 52 stemmen voor en 47 stemmen tegen. Hij werd vrijwel langs de lijnen van de partijen gekozen: hij kreeg de stem van alle Republikeinen en één Democraat.

Sessions was één van de eerste senatoren die Trump steunde in zijn strijd om het presidentschap. Hij staat bekend als zeer conservatief en zal zich waarschijnlijk hard inzetten tegen illegale immigratie. Zo heeft hij laten weten uitgezette migranten die het land weer inkomen voor vijf jaar gevangen te willen zetten. Ook de legale migratie uit moslimlanden zou volgens Sessions gestopt moeten kunnen worden.

Lees ook: Zo ziet de regering van Trump eruit

De afgelopen acht jaar heeft Sessions zich als senator in Alabama verzet tegen vrijwel elk beleid van de regering-Obama. Zo is hij fel tegenstander van de door Obama ingezette hervorming van het strafrecht, heeft hij zich uitgesproken tegen de legalisering van marijuana en strafvermindering om kleine drugsvergrijpen. Hij heeft zich zelfs een keer ingezet voor de doodstraf van drugshandelaren.

Tegenover de Senaatscommissie van Justitie liet hij zich kritisch uit over twee onderwerpen waar Trump zich juist voor uitsprak. Hij noemde waterboarden illegaal en zei tegen een ban op immigratie van moslims te zijn.

Na zijn benoeming riep hij op tot meer collegialiteit. “Het beschimpen van mensen die het niet met ons eens zijn, is volgens mij niet een gezonde ontwikkeling.”

De carrière van Sessions kent een omstreden moment. In 1986 werd hij als federale rechter geweigerd vanwege racistische uitspraken over Afro-Amerikanen.

    • Belia Heilbron