Kramer pakt WK-titel 5.000 meter in supersnelle tijd

Op de 3.000 meter bij de vrouwen pakte Ireen Wüst het goud.

Sven Kramer met Jorrit Bergsma en Peter Michael op het podium.
Sven Kramer met Jorrit Bergsma en Peter Michael op het podium. Foto Ahn Young-joon/AP

Sven Kramer heeft voor de achtste keer de 5.000 meter gewonnen op het WK afstanden. Op de ijsbaan in het Zuid-Koreaanse Gangneung, waar volgend jaar de Olympische Spelen worden gehouden, reed hij razendsnel: 6.06,82, goed voor de snelste tijd ooit op deze afstand op een laaglandbaan. In een rechtstreeks duel versloeg Kramer Jorrit Bergsma, die in 6.09,33 het zilver pakte.

Het brons ging verrassend naar de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Hij was in de achtste van tien ritten sneller dan Douwe de Vries, met een tijd van 6.11,67 en voorkwam daarmee een volledig Nederlands podium. De Vries werd vierde, ex-Nederlander Ted-Jan Bloemen, wereldrecordhouder op de 10.000 meter en tegenwoordig schaatsend voor Canada, werd vijfde.

Na afloop toonde Kramer zich uiterst tevreden tegenover de NOS:

“Het ging heel goed, hier ben ik heel blij mee. Ik had het gevoel dat ik macht in mijn slag had. Met nog vier, vijf ronden te gaan dacht ik: nu moet ik gas geven.”

Wüst wint drie kilometer

In een zeer snelle rit onder de vier minuten (3.59,04) heeft Ireen Wüst de gouden medaille gewonnen op de 3.000 meter. Ze was net iets sneller dan titelverdedigster Martina Sablikova (3.59,65). Het brons ging naar Antoinette de Jong in 4.01,99. Yvonne Nauta eindigde met een persoonlijk record (4.02,56) op de vijfde plaats.

Wüst moest al in de vijfde rit starten, maar in dit succesvolle seizoen - ze won eerder dit jaar het EK allround- kon ze hier ook wel mee over weg. Door aggresief te starten had ze aan het einde voldoende marge over om voor te blijven op haar grootste concurrente Sablikova.

Het is de derde gouden medaille van Wüst op de 3.000 meter tijdens het WK afstanden. Eerder won ze deze afstand in 2011 en 2013. In de afgelopen twee jaar eindigde ze als tweede achter Sablikova. De Tsjechische schaatser heeft in totaal vier gouden medailles gewonnen op deze afstand.