Hardste stijging consumentenprijzen sinds eind 2013

In de afgelopen vijftien jaar is de inflatie in één maand maar een keer harder gestegen.

Foto Vincent Jannink / ANP

De inflatie in Nederland is in januari toegenomen van 0,6 procent vorig jaar januari naar 1,7 procent in januari dit jaar. De inflatie bereikte daarmee het hoogste niveau sinds eind 2013. Dat meldt het CBS donderdag.

Opvallend is stijging van de inflatie in één maand. In januari nam de inflatie toe van 1 naar 1,7 procent. Het is de afgelopen vijftien jaar maar één keer eerder voorgekomen dat de inflatie in één maand harder steeg.

Eén van de onderliggende oorzaken voor de stijgende inflatie in Nederland is terug te zien in de dienstensector. Deze nam toe van 1 procent in december naar 1,4 procent in januari. De kerstvakantie speelt hierin een belangrijke rol. Deze liep dit jaar in januari een week langer door dan vorig jaar. Dit heeft een verhogdend effect gehad op de inflatie omdat tijdens de vakantieperiode de prijzen, van bijvoorbeeld vliegtickets of de huur van vakantiehuisjes, altijd hoger liggen.

Een andere belangrijke oorzaak van de stijgende inflatie is de prijsstijging van autobrandstoffen. De prijs van een liter benzine lag in januari met 1,57 euro 14 cent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit speelde een rol. De heffingen op elektriciteit stegen met 33,7 procent terwijl deze vorig jaar nog daalde met 55,6 procent.

Het CBS kijkt ook naar de zogenaamde onderliggende inflatie of kerninflatie. Dat is de inflatie zonder de prijsontwikkeling van energie en voeding omdat de energieprijzen flink kunnen fluctueren en bovendien in januari vaak stijgen vanwege nieuwe belastingmaatregelen. Ook de kerninflatie in januari toegenomen van 0,9 procent in december naar 1,4 procent in januari.

Eurozone

Het verschil tussen de inflatie in Nederland en in de eurozone is in januari teruggelopen. In de eurozone steeg de inflatie van 1,1 procent naar 1,8 procent. De prijsontwikkeling van energie en voedingsmiddelen speelde ook hier een grote rol.

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van vlak onder de 2 procent. Mario Draghi, de president van de ECB vindt dat de inflatie in de eurozone nog niet voldoende aantrekt en besloot daarom vorige maand om de miljardeninjecties in de economie door te zetten.