Recensie

Hoe vaker je luistert, hoe intelligenter het wordt

Het gevestigde Drive Like Maria moet oppassen voor de jonge honden. Maar ook bekende muzikanten kunnen verbazen, bewijst de nieuwe rockband Mich.

De Amerikaanse pianist Craig Taborn heeft na albums in zijn eentje en met trio een uitdaging gevonden als leider van een kwartet. Op het album Daylight Ghosts combineert hij met Chris Speed (tenorsaxofoon en klarinet), bassist Chris Lightcap en The Bad Plus-drummer Dave King akoestisch met elektronisch. Daylight Ghosts laat zich niet direct vangen, maar bij veel beluistering ontvouwt zich steeds meer moois in intelligent neergeschreven structuren. Omgeven door diverse toetsenborden toont Taborn meesterschap met een rijk jazzverhaal waarin hedendaags klassiek en elektronische muziek terugkomen. Al houdt Taborn van repetitieve patronen, dat verhaal is zonder meer impressionistisch, je blijft als luisteraar betrokken. Fel spel van King brengt ritmische spanning. Het subtiele diepbruine klarinetgeluid geeft houvast. Zeker als de andere drie musici geconcentreerd naar een draaikolk toewerken.

    • Amanda Kuyper