Het wordt steeds duurder – maar óók steeds drukker

Hotelprijzen

De prijs van een hotelovernachting steeg zelden zo hard. Amsterdam is het allerduurst. Wat kost het en wat krijg je dan?

ANP / Koen van Weel

Verwacht geen zwembad, spa, fitnessruimte, roomservice, bruidssuite, kamerjas, minibar of gratis shampoo in het Hans Brinker Budget Hotel in het centrum van Amsterdam. Want die krijg je als gast niet, in het „Slechtste hotel ter wereld” – een predikaat dat het zichzelf een aantal jaren terug gaf. En dat mag je misschien ook niet verwachten voor 25 euro en 50 cent per nacht. Wel aanwezig, volgens reviews op Booking.com: „blonde haren in het bed”, „donkere korte haren op het kussen”, „een onhandig douchegordijn”, en een „rumoerige en gehorige” setting. Grootste mysterie van het hotel: „de douchekraan was weg”.

En toch zijn de meeste bezoekers over het algemeen lovend (6,9 op Booking.com – gebaseerd op 851 beoordelingen) over dit hotel. Hans Brinker Budget Hotel, ongeveer 500 bedden, is vooral geliefd onder de internationale rugzaktoeristen en zit vele dagen per jaar vol.

Daarin is dit niet het enige hotel. Sinds het aantrekken van de economie – vooral in Duitsland en de Verenigde Staten, waar veel hotelgasten vandaan komen – is de Nederlandse hotelbranche weer booming. Het haalde vorige week zelfs het Journaal: de Nederlandse hotelprijzen stegen in 2016 met 8 procent. De groei was in twintig jaar zelfs nog nooit zo groot, volgens Meer groei in het vat voor de hotelmarkt, een ‘sector update’ gemaakt door het onderzoeksbureau van ABN AMRO.

De gemiddelde prijs per overnachting in Nederland: 104 euro. 88 euro voor een driesterrenhotel en 208 euro voor een nachtje slapen in een luxe vijfsterrenhotel. Maar die prijzen verschillen uiteraard sterk per stad of dorp. En per periode. Zo zijn in de maanden maart, augustus en oktober de hotelprijzen het hoogst. „Prijspieken”, heet dat in jargon.

Waldorf Astoria het meest prijzig

Met stip bovenaan in de prijslijst staat de hoofdstad. Zo werd in 2015 in Amsterdam gemiddeld 124 euro betaald voor een hotelkamer, blijkt uit onderzoek van bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek. De hotels waren gedurende dat jaar voor 82 procent bezet. De hoogste bezetting is bij drie- en viersterrenhotels.

Het duurste hotel van Amsterdam (en Nederland): het Waldorf Astoria aan de Keizersgracht. Kosten: vanaf ruim 500 euro per nacht. Maar dan heb je ook wat: een schoenpoetser, broekperser, kinderoppas, fitness, spa en massage. En ook nog een restaurant dat twee Michelinsterren heeft: Librije’s Zusje. Waldorf Astoria is een van de recentste vijfsterrenhotels in de hoofdstad, waarvan er inmiddels zo’n vijftien zijn; samen goed voor ongeveer 10 procent van alle hotelovernachtingen. Investeerders staan te popelen om nog meer van deze luxe hotels bij te bouwen.

Qua toeristeninstroom de komende jaren zou dat best kunnen. Want de vooruitzichten zijn prima, volgens het onderzoek van ABN AMRO. Toeristen zullen de komende jaren Amsterdam blijven vinden. Probleem: sinds 2017 is er een restrictiever beleid van kracht. In de populaire delen van de stad, vooral Centrum, geeft de gemeente geen hotelvergunningen meer af. De gemeente hoopt op deze manier de juiste balans tussen toerisme en leefbaarheid voor de bewoners te behouden.

Als je dit doet, schrijft ABN AMRO, zitten alle hotels rond 2024 vol. Geruststelling voor de last-minute toerist: in rustiger maanden als december en januari zijn er dan nog wel plekken. Bijkomstige meevaller: dan zijn de prijzen ook lager.

    • Martin Kuiper