Gambia wil toch onderdeel blijven International Strafhof

Dat heeft president Barrow laten weten tijdens een bezoek van een EU-commissaris. Verder belooft de EU 75 miljoen euro aan hulpgelden.

De Gambiaanse president Adama Barrow Foto Thierry Gouegnon/ Reuters

Gambia wil de terugtrekking uit het International Strafhof ongedaan maken. Dat meldt EU-Commississaris Neven Mimica van internationale samenwerking en ontwikkelingssamenwerking op Twitter na een ontmoeting met de Gambiaanse president Adama Barrow.

Mimica noemt het “fantastisch nieuws” en een belangrijk signaal richting de internationale gemeenschap.

Twitter avatar MimicaEU Neven Mimica .@BarrowOfficial1 confirms #TheGambia is to rejoin @IntlCrimCourt . Excellent news & very good signal of re-engagement w/ int’l community.

Tijdens het bezoek heeft Mimica laten weten dat de Europese Unie 75 miljoen euro geeft aan ontwikkelingshulp, zo meldt persbureau Reuters. Twee jaar geleden besloot de EU om hulpgelden ter waarde van 33 miljoen euro op te schorten vanwege mensenrechtenschendingen door de toenmalige regering van president Yahja Jammeh. Belangrijkste aanleiding was een wet tegen homoseksualiteit. Gambia behoort tot een van de armste landen in Afrika.

Vertrek vanwege ‘anti-Afrikaanse motieven’ Strafhof

Eind oktober vorig jaar liet de Gambiaanse minister van Informatie Baba Bojang weten dat het land uit het Internationale Strafhof stapt. Het Strafhof, met de Gambiaanse Fatou Bensouda als hoofdaanklager, zou anti-Afrikaanse motieven hebben. Eerder lieten de regeringen van Burundi en Zuid-Afrika al weten dat ze niet langer samenwerkingen met het Strafhof.

Met het aantreden van de nieuwe president Barrow lijkt het land weer aansluiting te zoeken bij de internationale gemeenschap. Barrow werd vorige maand in de Gambiaanse ambassade in de Senegalese hoofdstad Dakar beëdigd als president. Hij moest zijn vaderland ontvluchten omdat de voormalige president Jammeh zijn verlies tijdens zijn presidentsverkiezingen van december niet wilde toegeven. Hij vertrok pas na een interventie van de regionale troepenmacht Ecowas. Jammeh heeft politiek asiel gekregen in Equatoriaal Guinee.

Lees ook: Nieuwe president Gambia terug in zijn vaderland

Het mandaat van de troepenmacht van Ecowas om te zorgen voor de veiligheid in het land is op donderdag met drie maanden verlengd.

    • Huib de Zeeuw