Explosie Franse kerncentrale, geen nucleair gevaar

Een brand in een van de reactoren zorgde voor een explosie in de machinekamer van de kerncentrale, zo meldt het energiebedrijf EDF.

Archieffoto van de kerncentrale in de Franse plaats Flamanville.
Archieffoto van de kerncentrale in de Franse plaats Flamanville. Foto Benoit Tessier/Reuters

In een kerncentrale in het westen van Frankrijk is op donderdagochtend een explosie geweest. Er is geen gevaar voor nucleaire straling, zo meldt de lokale brandweer aan de Franse krant Ouest.

In totaal zijn vijf werknemers lichtgewond geraakt, aldus de Franse radiozender M6. Het energiebedrijf EDF bevestigt dat er een explosie heeft plaatsgevonden, maar ontkent dat er gewonden zijn gevallen, zo meldt persbureau Reuters.

Kerncentrale aan de Franse kust

De kerncentrale staat in de plaats Flamanville, aan de kust in Normandië. Een brand in een van de reactoren zorgde voor een explosie in de machinekamer van de kerncentrale, zo meldt EDF. De reactor met een vermogen van 1.300 megawatt is na de explosie uitgeschakeld.

Driekwart van de Franse elektriciteitproductie is afkomstig van kerncentrales. De regering wil minder afhankelijk worden van nucleaire energie, maar dat botst met de exportbelangen van Frankrijk, zo schreef NRC-correspondent Peter Vermaas al eerder.

Lees ook: Verknocht aan atoomstroom

Locatie van de kerncentrale

Dit bericht wordt aangevuld

    • Huib de Zeeuw