Duitse recordcijfers komen slecht uit

Handelsoverschot De balans tussen in- en uitvoer was nog nooit zo scheef in Duitsland. Precies nu Trump de Duitsers dreigt met importheffingen.

Foto iStock

Nog nooit is het Duitse handelsoverschot zo hoog geweest als nu. Het Duitse statistiekbureau maakte donderdag bekend dat er in 2016 bijna 253 miljard euro meer werd geëxporteerd dan geïmporteerd. Dat is het hoogste overschot sinds de metingen begonnen, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Een record om trots op te zijn voor de Duitsers, of juist een om zich zorgen te maken over een mogelijke handelsoorlog?

De bekendmaking van het record komt in elk geval niet gelegen voor de Duitse regering, die verwikkeld is in een dreigend handelsconflict met de Verenigde Staten. De nieuwe president Donald Trump heeft Duitsland er de afgelopen tijd herhaaldelijk van beschuldigd dat het op oneerlijke wijze concurreert met Amerikaanse bedrijven, met name in de auto-industrie.

‘Grof ondergewaardeerd’

Peter Navarro, Trumps hoogste adviseur op het gebied van handel, bekritiseerde eerder het voordeel dat Duitsland volgens hem heeft door de in zijn ogen oneigenlijk lage koers van de euro. Volgens hem is het enorme Duitse handelsoverschot een teken dat de euro „grof ondergewaardeerd” is. Volgens cijfers van de OESO blijkt inderdaad dat de euro vergeleken met munteenheden uit landen met vergelijkbare economische ontwikkeling tot wel 25 procent te goedkoop is. Trump dreigde in januari met het instellen van een invoerheffing van 35 procent op Duitse producten.

Lees ook: Aanval op ‘D-mark’ is nieuwe stap in Trumps offensief

Bondskanselier Angela Merkel heeft zich altijd tegen beschuldigingen over te lage waardering van de euro verweerd. Zij wijst erop dat de waarde van de euro het gevolg is van monetair beleid van de Europese Centrale Bank, die onafhankelijk van de politiek opereert.

De Duitse onderminister van Financiën, Jens Spahn, waarschuwde donderdag voorafgaand aan de publicatie van de exportcijfers voor de nadelige gevolgen van een handelsconflict. „Niemand heeft belang bij een handelsoorlog,” schreef hij in een opiniestuk in The Wall Street Journal. „Een land straffen voor een goede concurrentiepositie zou bizar zijn,” volgens Spahn. De Amerikaanse regering heeft nog niet gereageerd op de nieuwe cijfers.

    • Wouter van Noort