Rusland doodt ‘per ongeluk’ drie Turkse militairen in Syrië

De doden vielen in al-Bab, waar al maandenlang een offensief van Turkije gaande is om IS te verdrijven.

Door Turkije gesteunde rebellen aan de rand van al-Bab.
Door Turkije gesteunde rebellen aan de rand van al-Bab. Foto Saleh Abo Ghaloun/AFP

Bij een beschieting door een Russisch gevechtsvliegtuig zijn donderdag drie Turkse militairen in het Noord-Syrische al-Bab omgekomen. Ook raakten er elf gewond, zo maakte het Turkse leger bekend. Dat melden Turkse media.

Het zou om een vergissing van het Russische leger gaan. Bij bombardementen op stellingen van IS in al-Bab raakten de Russen een gebouw waar Turkse militairen in aanwezig waren. Onder leiding van Turkije wordt er al maandenlang geprobeerd IS uit al-Bab te verdrijven. Daarbij helpen verschillende rebellengroeperingen, maar in de buurt vechten ook Rusland en het leger van Assad.

In een telefoongesprek heeft de Russische president Poetin zijn excuses aangeboden aan zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan, staat in verklaringen van het Turkse leger en het Kremlin. Ook maakten beiden presidenten bekend hun acties tegen IS in Syrië beter te zullen coördineren. Beide landen hebben aangekondigd een eigen onderzoek naar het incident uit te voeren.

Turks luchtruim

Het lijkt een indicatie van de verbeterde verhoudingen tussen Turkije en Rusland. Tot vorig jaar waren die door een incident flink verziekt. In november 2015 schoot Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig neer dat boven Turks luchtruim zou hebben gevlogen. Rusland zei dat het vliegtuig alleen boven Syrië had gevlogen. In eerste instantie weigerde Turkije excuses te maken, wat tot een bekoelde relatie tussen de twee landen leidde. In juni 2016 bood Turkije alsnog z’n verontschuldigingen aan.

Al-Bab ligt op zo’n dertig kilometer van de Turkse grens en is een van de belangrijkste plekken in Noord-Syrië die nog in handen is van IS. De plek ligt op een belangrijk kruispunt in de buurt van Aleppo. In de strijd om al-Bab zijn al bijna zeventig Turkse militairen omgekomen. Het Turkse offensief is ook bedoeld om Koerdische rebellen in het gebied de wind uit de zeilen te nemen. Turkije wil voorkomen dat zij in Noord-Syrië te veel invloed krijgen.

    • Joram Bolle