Recensie

De kleine bezetting zorgt voor dappere naaktheid

Het Apollo Ensemble bestaat 25 jaar. De bezetting is van duo tot miniorkest uitrolbaar, en voor deze productie rondom drie vroege symfonieën van Haydn is de bezetting ‘verzwaard’ tot vijftien musici. Die bewoording is bedrieglijk, want het is juist het kamermuzikale esprit dat deze opname laat sprankelen. Symfonieën spelen zonder dirigent is een kunst apart, maar op de hier gerealiseerde homogeniteit van klank noch de muzikale veelkleurigheid valt iets af te dingen. De kleine bezetting zorgt voor helderheid, wendbaarheid en een dappere naaktheid, waarin je elke streek hoort. Het levert een dicht op de huid gespeelde, detailrijke Haydn op. De cd zit verstopt in een fraaie heruitgave van Theun de Vries’ detective Het hoofd van Haydn, over de (waargebeurde) grafroof van Haydns schedel. Haydn wilde zelf dat het Adagio uit zijn Trauersymfonie op zijn begrafenis zou klinken, het Apollo vervult die wens met De Vries als go-between.

    • Mischa Spel