CBS-cijfers

Hoogste inflatie sinds 2013, vooral door brandstofprijzen

De inflatie in Nederland steeg in januari tot het hoogste niveau sinds 2013, namelijk tot 1,7 procent. Dat meldde het CBS donderdag. Een maand eerder, in december vorig jaar, was de inflatie nog 1 procent. Het is de afgelopen vijftien jaar maar één keer eerder voorgekomen dat de inflatie in een maand harder steeg.

Een jaar geleden, in januari 2016, was de inflatie 0,6 procent en in januari 2015 was die 0 procent. De Europese Centrale Bank probeert al jaren de zeer lage inflatie in de eurozone naar de 2 procent te krijgen.

De belangrijkste oorzaak is de recente prijsstijging van autobrandstoffen. De prijs van een liter benzine lag in januari met 1,57 euro 14 cent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit speelt een rol. De heffingen op elektriciteit stegen met 33,7 procent terwijl deze vorig jaar nog daalde met 55,6 procent.

Het CBS kijkt ook naar de inflatie zonder de prijsontwikkeling van energie en voeding omdat de prijzen daarvan sterk fluctueren. Zonder deze categorieën is de inflatie in januari gestegen tot 1,4 procent, en in december tot 0,9 procent.

Het verschil tussen de inflatie in Nederland en in de eurozone is in januari teruggelopen. In de eurozone steeg de inflatie van 1,1 procent naar 1,8 procent. Energie en voedingsmiddelen speelden ook hier een grote rol. (NRC)