Beurskoers Twitter keldert na opnieuw fors verlies

Social media Twitter heeft nog steeds geen succesvol verdienmodel weten te bedenken. Het bedrijf leed vorig jaar wederom verlies.

Foto Bloomberg/Getty

Ook al grijpt de wereld met grote regelmaat de smartphone om te kijken wat de Amerikaanse president Donald Trump nu weer heeft getwitterd, het gaat niet goed met het sociale medium.

Ook afgelopen jaar lukte het Twitter niet om een succesvoller verdienmodel te bedenken. In heel 2016 steeg de omzet weliswaar met 14 procent, naar 2,5 miljard dollar (2,34 miljard euro), maar net als een jaar eerder telde het nettoverlies op tot circa een half miljard dollar.

Ook beleggers, die vooral naar het vierde kwartaal kijken, werden er donderdag moedeloos van. Het aandeel leverde 12,34 procent in en tijdens de handel op de Nasdaq 12,45 procent.

Twitter heeft vorig kwartaal zijn omzet nauwelijks weten te verhogen ten opzichte van een jaar eerder, terwijl onder de streep weer rode cijfers werden geschreven. Er werden iets meer actieve twitteraars geteld dan in het voorgaande kwartaal, maar het bedrijf hield moeite om adverteerders te lokken.

Twitter meldde donderdag een omzet van 717 miljoen dollar over de laatste drie maanden van 2016. Dat was slechts 1 procent meer dan een jaar eerder, onder meer doordat de inkomsten uit advertenties licht daalden. Het bedrijf leed een nettoverlies van 167 miljoen dollar, na een min van 90 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2015.

Twitter staat de laatste tijd weer vol in de belangstelling, omdat president Trump zijn meningen doorlopend per tweet de wereld in stuurt. In de markt werd gehoopt dat het bedrijf hiervan zou profiteren, maar daar is voorlopig niets van te merken. Het aantal maandelijks actieve gebruikers van Twitter steeg vorig kwartaal naar 319 miljoen. Dat waren er 2 miljoen meer dan een kwartaal eerder.

Lees ook: Twitter schrapt wereldwijd ruim driehonderd banen
    • een onzer redacteuren