Amerikaanse rechter: inreisverbod blijft opgeschort

Het federaal Hof van Beroep besliste dat donderdagavond. De tijdelijke opschorting blijft voorlopig in stand.

Demonstrante Beth Cohn buiten de rechtszaal in San Francisco waar de zaak behandeld werd
Demonstrante Beth Cohn buiten de rechtszaal in San Francisco waar de zaak behandeld werd Noah Berger/Reuters

Het inreisverbod dat Amerikaans president Trump uitvaardigde, blijft opgeschort. Dat besliste een federaal Hof van Beroep in de Verenigde Staten donderdagavond.

De regering in Washington had beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter in de staat Washington vorige week vrijdag, die had bepaald dat het inreisverbod niet kan gelden zolang er juridisch geen duidelijkheid over is. De drie rechters in San Francisco besloten unaniem dat de tijdelijke opschorting in stand blijft.

Het vonnis van het hof van beroep zorgt niet voor een definitieve uitspraak in deze rechtszaak, maar handhaaft de schorsende werking zolang de zaak loopt. Hoogstwaarschijnlijk zal de definitieve uitkomst over het decreet van president Trump komen van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat is het volgende juridische orgaan waar geprocedeerd kan worden in deze zaak.

“We zien elkaar voor de rechter”, reageerde Trump via Twitter, waarmee hij de gang naar het Hooggerechtshof al aankondigde. “De veiligheid van ons land staat op het spel”, voegde hij eraan toe.

President Trump had per decreet vastgelegd dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië niet meer het land in mochten, ongeacht het bezit van een geldig visum.