Zet je ski’s op slot

Veilig Skidieven slaan hun slag als jij net aan je wienerschnitzel zit. Wie ook weer met twee ski’s naar huis wil, zorgt voor een goed slot.

Lekker hoor, lunchen langs de piste. Maar wat als je na een wienerschnitzel weer buiten komt en je ski’s opeens weg zijn? Misschien ergens anders neergezet, denk je eerst nog. Maar na vijftien rondjes langs de rekken weet je het zeker: ze zijn écht weg. Gestolen.

Onwaarschijnlijk? Niet als je gloednieuw materiaal hebt, en je lunchplek zich vlak bij een lift bevindt. Op internet zijn voldoende ervaringsverhalen te vinden van gedupeerde wintersporters. Georganiseerde bendes in Zell am See, extra politiecontroles in Winterberg… Als dief hoef je maar in wintersportkleding de rekken langs te lopen, een board of een paar ski’s naar je gading te pakken en dan snel de gondel in te stappen. Nieuw materiaal is al gauw honderden euro’s waard – een lucratieve handel.

Lees ook: Skitechnieken door de jaren: van pizzapunt tot carven

Wat doe je ertegen? Je spullen mee naar binnen sjouwen is geen optie: het is in pisterestaurants vaak al flink dringen. „Wij ruilen altijd één ski met elkaar, we maken een setje van één korte en één langere ski en plaatsen ze dan een eindje uit elkaar tussen de andere ski’s”, schrijft iemand op het forum Wintersporters.nl. „Als je alleen bent kun je ook één ski een eindje verderop neerzetten.” Een ander raadt aan met watervaste stift ski’s of board van naam te voorzien.

Wie echt onbezorgd van zijn lunch wil genieten, koopt een ski- of snowboardslot. Voor een paar tientjes heb je er een. Ze zijn klein genoeg om in je jaszak te stoppen en de kabel is zo dun en flexibel dat je hem strak om je materiaal kunt snoeren. Hedendaagse ski’s met een smal middenstuk en brede uiteinden, kun je zo in het midden vastsnoeren en vervolgens vastzetten aan een rek. Ook snowboards zijn iets smaller in het midden, en anders is het slot ook aan een binding vast te maken. Bang voor krassen op je materiaal hoef je niet te zijn: er zit een beschermende plastic laag om de staalkabel.

Het meest gangbare model is een soort platte, eivormige rolmaat, onder andere van STAZ Snow Essentials. Druk je de knopjes aan weerszijden van het slot in, dan kun je de kabel uittrekken en het uiteinde in het naastgelegen gat steken, zodat je een lus van staal hebt. De ‘rolmaat’ werkt met een cijferslot: je bepaalt zelf de driecijferige code. Heb je het slot ontgrendeld en druk je de knopjes aan weerszijden nogmaals in, dan schiet de kabel zo weer naar binnen. Als het snoer van een stofzuiger.

Een ander model is ontworpen door het Nederlandse bedrijf Safeman, en werkt met een sleutel. Het voordeel daarvan is dat de wieltjes niet kunnen vastvriezen en dat je je handschoenen niet hoeft uit te doen om je ski of snowboard op slot te zetten – de sleutel is net iets handzamer dan de minicijfertjes. Maar ja, een sleutel kun je kwijtraken (al zit er wel een reservesleutel bij) en een slot waar gesmolten sneeuw in druppelt kan roesten.

Het mechanisme van de Safeman is iets lastiger te doorgronden dan het rolmaatmodel (je moet alléén het stervormige deel vasthouden als je aan de kabel trekt, en niet het zwarte onderstuk), maar als je eenmaal weet hoe het werkt, heeft-ie als voordeel dat je in principe ook twee lussen kunt maken. Handig als je bijvoorbeeld twee paar ski’s op slot wil zetten.

Nadeel bij beide sloten is de geringe kabellengte: zo’n 75 centimeter lang. Dat houdt de sloten lichtgewicht en compact, maar als je de kabel om het middenstuk van je board heen wikkelt, heb je nog maar beperkte kabellengte over om ’m mee aan een rek vast te zetten.

Handiger voor snowboards is dan ook de Burton Tether Lock: eveneens een cijferslot, maar dan met een spiraalvormige kabel die je ook kunt gebruiken om je board aan je schoen te bevestigen, of de Dakine Cam Lock, met sleutels, om aan de binding van je board te bevestigen.

De kabel van het rolmaatslot is dunner dan die van de andere sloten. Maar ervan uitgaande dat de potentiële skidief geen slijptol op zak heeft, moet dat voldoende zijn.

Wie op internet zoekt naar sloten, ziet dat er vaak problemen zijn met het cijferslot van het rolmaatmodel – niet specifiek met dat van Staz, maar bijvoorbeeld ook met een vergelijkbaar model van Burton (‘cable lock’). Wat dat betreft kun je beter voor een sleutelslot gaan, maar verder zijn de sloten in principe allemaal afdoende.

Voel je je met een staalkabel rond je materiaal nog niet veilig genoeg? Een paar jaar geleden lanceerde AlpineTec de ‘AlpineHawk’ als veelbelovend Kickstarterproject: een skialarm dat 100 decibel produceerde als iemand er met je materiaal vandoor ging. Maar de laatste Twitter- en Facebook-updates van het bedrijf dateren van mei 2015. En inmiddels lijkt het alarm nog moeilijker te vinden dan je ski’s.

    • Gemma Venhuizen