Zes medewerkers Rode Kruis omgebracht in Afghanistan

Er zouden ook nog twee medewerkers vermist worden. Het Rode Kruis besloot later op woensdag alle activiteiten in Afghanistan tijdelijk stop te zetten.

Een vrouw loopt in Afghanistan langs een truck van het Rode Kruis
Een vrouw loopt in Afghanistan langs een truck van het Rode Kruis Shah Marai/AFP

Gewapende mannen hebben woensdag zes medewerkers van het Internationale Rode Kruis om het leven gebracht in het noorden van Afghanistan. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie laten weten. Er zijn ook nog twee medewerkers vermist.

Update 18:15. Het Rode Kruis schort haar activiteiten in Afghanistan tijdelijk op wegens de aanslag, meldt persbureau Reuters.


De locatie van de aanslag

Niemand heeft de aanslag nog opgeëist, maar lokale politieofficier Rahmatullah Turkistani liet aan Reuters weten dat er in de regio militante IS-sympathisanten actief zijn. De medewerkers waren op weg naar een van de gebieden die de afgelopen weken zwaar getroffen zijn door lawines.

Lees ook: Meer dan honderd doden door sneeuw in Pakistan en Afghanistan

Een woordvoerder van het Rode Kruis laat weten dat de aanslag een van de dodelijkste incidenten is waar de organisatie in Afghanistan mee te maken heeft gekregen. Vorig jaar had de organisatie nog gezegd dat de toenemende onveiligheid in het land het werk in sommige regio’s moeilijk maakte. IS is relatief weinig actief in het land, maar voert wel steeds dodelijkere aanslagen uit.

    • Milo van Bokkum