weigerende eu-landen

Timmermans: snel relocatie asielzoekers

In september 2015 beloofden EU-landen 160.000 vluchtelingen over te nemen uit Griekenland en Italië. Ondertussen zijn de omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen erbarmelijk, maar veel ‘relocatie’ van vluchtelingen vindt nog niet plaats.

Het geduld van de Europese Commissie met EU-landen die geen of te weinig vluchtelingen opnemen, begint op te raken. Mogelijk wordt in maart gekeken of het nodig is om ‘inbreukprocedures’ te beginnen.

Frans Timmermans, de nummer twee van de Commissie, vindt het daar nu nog te vroeg voor, zei hij woensdag in Brussel. „In dit stadium hoop ik nog dat we landen kunnen overtuigen.”

Volgende maand komt het tiende voortgangsrapport uit over hervestiging van vluchtelingen vanuit Italië en Griekenland. „Voor mij is dat het moment om conclusies te trekken over vervolgstappen.”

Woensdag presenteerde Timmermans het negende rapport en het beeld dat hieruit oprijst is opnieuw niet fraai. Vier landen (Oostenrijk, Denemarken, Polen, Hongarije) hebben sinds eind 2015 nog geen enkele vluchteling opgenomen. Slowakije en Tsjechië hebben respectievelijk 9 en 12 mensen verwelkomd. In totaal hebben 12.000 mensen een nieuw onderkomen gevonden, nog geen 7 procent van wat destijds is afgesproken.

In september 2015 besloten EU-lidstaten zelf tot de extra ‘relocaties’. De Commissie benadrukt dat zij een wettelijke verplichting zijn aangegaan. Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije stemden destijds tegen, Polen vóór. Nederland nam 939 vluchtelingen uit Griekenland over en 422 uit Italië. (NRC)