Streamingdiensten

Aanbod Netflix moet in hele EU beschikbaar zijn

Abonnees van streamingdiensten als Netflix en Spotify moeten vanaf 2018 in heel Europa hun ‘eigen’ aanbod kunnen kijken of luisteren. Nu zijn streamingdiensten enkel beschikbaar in het land waar het abonnement is afgesloten: wie in het buitenland een Nederlandse serie wil kijken, mag dat vaak niet.

Onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de 28 lidstaten hebben nu afgesproken dat die ‘geoblokkade’ wordt opgeheven. De nieuwe regels gelden alleen voor betaalde streamingdiensten; gratis diensten mogen zelf beslissen of ze hun content in de gehele EU beschikbaar maken.

Onder de nieuwe regels krijgen de streamingbedrijven beperkte middelen om vast te stellen of een klant in de EU woont. Zo mogen ze gebruikmaken van betaalgegevens, IP-adressen en openbare informatie over belastingen. Ze zijn verplicht klanten te vertellen welke verificatiemethode ze gebruiken. De EU streeft op meer vlakken naar digitale eenwording in Europa.

Vorige week kwam het in Brussel tot een akkoord dat de kosten voor dataroaming in het buitenland moet inperken. Dataverbruik binnen de Europese grenzen wordt zo duizend keer goedkoper. (NRC)

    • Jan Benjamin