sCHULDIG

Ook in hoger beroep krijgt Utrechtse serieverkrachter Gerard T. zestien jaar cel

In hoger beroep is de Utrechtse serieverkrachter Gerard T. woensdag opnieuw veroordeeld tot zestien jaar celstraf. Het Openbaar Ministerie had ook zestien jaar geëist, dezelfde straf die T. in zijn vorige rechtszaak kreeg.

Het gerechtshof in Arnhem acht de 53-jarige T. nog steeds schuldig aan vier verkrachtingen. Volgens de rechter is „er vrees voor herhaling”, vandaar de lange celstraf. De jonge leeftijd van de slachtoffers, het gebruik van buitensporig geweld en het feit dat een van de meisjes nog maagd was, beschouwt de rechter als strafverzwarende omstandigheden.

Ook in zijn vorige rechtszaak, in februari 2016, kreeg T. de maximale celstraf van zestien jaar opgelegd. Hij werd schuldig bevonden aan vier „gruwelijke” verkrachtingen tussen 1995 en 2001. Zo werd een 16-jarige scholiere na een verkrachting uren later onderkoeld gevonden, vastgebonden aan een boom. Naast de vier zaken waar T. voor veroordeeld is, wordt hij aan nog 22 andere verkrachtingen gelinkt. De advocaten van T. vinden dat het DNA-onderzoek rammelt en beschuldigen justitie van „tunnelvisie”. (NRC)

    • Marloes de Koning