Russische oppositieleider Navalny opnieuw veroordeeld

De presidentskandidaat Aleksej Navalny stond terecht voor fraude. Nu kan hij niet meer meedoen aan de verkiezingen volgend jaar.

Foto Elene Ignatyeva / AP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar. Dat heeft de rechtbank in Kirov, 900 kilometer ten oosten van Moskou, vandaag besloten. De 40-jarige Navalny kan nu niet meer meer doen aan de Russische presidentsverkiezingen van 2018.

Hij stond terecht voor verduistering bij het bosbouwbedrijf Kirovles. Navalny zou in 2009 als adviseur van de gouverneur van Kirov zestien miljoen roebel (250.000 euro) hebben achtergehouden tijdens de verkoop van een partij hout. De oppositieleider heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Europees Hof

In 2013 werd Navalny door de Russische rechtbank al schuldig verklaard en tot vijf jaar veroordeeld vanwege fraude. Maar het Europes Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Staatsburg zei begin 2016 dat Navalny geen eerlijk proces had gekregen, waarna het gerechtshof in Moskou besloot dat het proces over moest. Advocaten van Navalny hebben laten weten weer naar het Hof te stappen.

De rechtszaak werd internationaal vaak bestempeld als een politiek proces. Navalny is een van de populairste oppositieleiders, en liet in december weten mee te doen aan de Russische presidentsverkiezingen volgend jaar. Iemand die veroordeeld is in Rusland mag dat niet, dus de belangrijkste concurrent van Poetin lijkt met de uitspraak vandaag te zijn uitgeschakeld.

Lees hier het interview met Navalny van onze correspondent Steven Derix: ‘Als Poetin zegt: maak een miljard over, dan doet men dat

Navalny verwachtte al niet dat de zaak goed zal aflopen. In een verklaring op zijn blog voor de rechtszaak schreef hij “het vonnis zal schuldig zijn”.

Tijdens de uitspraak was Navalny druk aan het twitteren en deelde hij schertsend foto’s uit de rechtszaal.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix ‘Het is hier saai’, tweet Navalny uit de rechtszaal. ‘Ze lezen gewoon het oude vonnis voor’. https://t.co/E5IOanDwtB

Volgens onze correspondent zei Navalny aan het begin van de uitspraak nog tegen de rechter “ik hoop dat u goed nieuws heeft”.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Oppositieleider Aleksej Navalny en zijn vrouw Joelia zijn ontspannen voor de uitspraak in de zaak Kirovles. @navalny https://t.co/gKvEGWhHS1

De voormalig advocaat Navalny is leider van zijn Partij van Vooruitgang. Sinds 2011 is hij een van de belangrijkste figuren binnen de liberale oppositie in Rusland. Dat jaar begon hij mee te doen aan anti-Poetin protesten in meerdere Russische steden.