Omzet SBM Offshore daalt met bijna kwart

Doordat de olieprijs laag is, is er minder vraag naar nieuwe boorplatforms. SBM verdiende wel meer aan het verhuren van platforms.

Bord bij het kantoor van SBM in Schiedam
Bord bij het kantoor van SBM in Schiedam Robin van Lonkhuijsen/ANP

De omzet van SBM Offshore is vorig jaar gedaald met ongeveer 23 procent, van 2,6 miljard naar 2 miljard dollar. Dat maakte het bedrijf woensdag nabeurs bekend op haar website.

Zoals verwacht kwam de daling van de opbrengsten vooral voort uit een afname van opdrachten voor nieuwe olieplatformen. De opbrengsten uit het verhuren van bestaande olieplatformen stegen juist en zorgden nog voor een relatief constante stroom van inkomsten. SBM heeft achttien leasecontracten uitstaan, allemaal op de lange termijn. De winst steeg met 30 procent tot 725 miljoen dollar.

Lage olieprijs
SBM Offshore heeft te lijden onder de lage olieprijs, waardoor boorbedrijven minder platformen willen bouwen. Het bedrijf stelde in december de winstverwachting al bij en geeft nu ook aan dat de omzetdaling in de lijn der verwachting lag.

Het aandeel van SBM deed het juist relatief goed in 2016. Dat is des te opmerkelijker omdat het bedrijf nog steeds geen schikking heeft getroffen in een Braziliaans omkoopschandaal. NRC-beursanalist Joost Pijpker schreef eerder al over de opvallend sterke aandelen: de olieprijs lijkt langzaam weer in de lift te zitten, waardoor verwacht wordt dat het bedrijf weer meer orders gaat binnenhalen in de toekomst.

Lees ook: SBM Offshore lift mee op gestaag stijgende olieprijs
    • Milo van Bokkum