In beeld

Lege straten in Mogadishu bij presidentsverkiezingen

De verkiezingen in het meest corrupte land ter wereld verlopen zoals je zou verwachten. Volgens de New York Times is in Somalië in aanloop naar de presidentsverkiezingen al 20 miljoen dollar uitgegeven om stemmen te kopen. De straten van de hoofdstad Mogadishu zijn verlaten door een lockdown vanwege de dreiging van geweld.
Tot de tanden gewapende Somalische soldaten beveiligen de hoofdstad op de dag van de eerste democratische verkiezingen in het land in vijftig jaar.
AP / Farah Abdi Warsameh
Diverse checkpoints verzekeren de afsluiting van de belangrijkste wegen in de stad. In Somalië wordt al meer dan een kwart eeuw gestreden door diverse partijen en kent nauwelijks een functionerende overheid. Volgens de VN is het een van de minst ontwikkelde landen ter wereld.
AP / Farah Abdi Warsameh
Jarenlange conflicten tussen krijgsheren en extremistische aanvallen door terroristische groeperingen als Al-Shabaab, hebben, samen met terugkerende hongersnoden, het land met ongeveer 12 miljoen inwoners grotendeels verwoest.
Reuters / Feisal Omar
Buitenlandse militaire interventies, vredesmachten, ontwikkelingshulp, ze hebben allemaal geen einde kunnen brengen aan het bloedvergieten, de honger en armoede. Het opbouwen van een stabiele overheid en regering zou rust en orde moeten brengen.
Reuters / Feisal Omar
Verkiezingen volgens een nieuw kiessysteem zijn een eerste stap in dat proces. Algemeen stemrecht is er niet. Het kiessysteem werkt met kiesmannen die de belangrijkste bevolkingsgroepen (clans) vertegenwoordigen.
Reuters / Feisal Omar
Het stemproces, dat maanden duurde, begon met 14.000 stamoudsten die de 275 leden van het parlement en 54 senatoren kiezen. Die 329 parlementsleden brengen vandaag hun stem uit op de zittende president Hassan Sheikh Mohamud of een van zijn twintig rivalen.
Reuters / Feisal Omar
Met de 14.000 oudsten heeft slechts 0,2 procent van de bevolking een directe invloed op de verkiezingen.
Reuters / Feisal Omar
De New York Times schetst een ontluisterd beeld van de corrupte praktijken in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Het nieuwe systeem lijkt de corruptie juist in de hand te werken.
Reuters / Feisal Omar
Rivaliserende kandidaten beschuldigen elkaar van het kopen van de loyaliteit van de parlementariërs.
Reuters / Feisal Omar
Hulporganisaties erkennen dat de verkiezingen verre van perfect zijn, maar vinden het een bescheiden stap vooruit in vergelijking met 2012 toen slechts 135 stamoudsten de parlementariërs verkozen. Rechtstreekse verkiezingen zijn uitgesteld tot 2020, in de hoop dat Somalië dan wel stabiel genoeg is.
Reuters / Feisal Omar
De parlementsleden werden met een bus vervoerd naar een zwaar bewaakte locatie op een voormalige luchtmachtbasis in de hoofdstad Mogadishu.
Reuters / Feisal Omar
Gedurende de dag werd een tweede ronde gehouden en liep het aantal presidentkandidaten terug van 21 naar 3.
Reuters / Feisal Omar
De zittende president Hassan Sheikh Mohamud heeft een lichte voorsprong op oud-premier Mohamed Abdullahi Farmajo. Voormalig president Sharif Sheikh Ahmed is de derde kandidaat die nog in de race is.
AFP / Mustafa Hajiabdinur