Klerken in Britse Lagerhuis willen van pruiken af: het paardenhaar jeukt te veel

Klerken in het Britse Lagerhuis.
Klerken in het Britse Lagerhuis. Foto Andrew Gransden

Britse klerken in het parlement willen van hun pruiken af. De van paardenhaar gemaakte pruiken jeuken te veel, is een verklaring. Maar er is nog een reden dat ze moeten verdwijnen. De huidige voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, wil graag dat het Lagerhuis minder stoffig en afschrikwekkend overkomt.

Zo komt er een eind aan een meer dan driehonderd jaar oude Britse traditie.

De klerken, de drie mannen in het Lagerhuis die altijd aan de lange tafel zitten met de rug naar de voorzitter, zijn deskundigen op het gebied van procedures en constitutionele zaken. Ze zullen naast hun pruik vanaf dit voorjaar ook geen hofkostuum met witte boorden en vlinderdassen meer dragen. Hun toga behouden ze wel.

Bercow besloot zelf geen pruik te dragen toen hij in 2009 als voorzitter aantrad. Eerdere Lagerhuisvoorzitters droegen de pruik wel. Verder wil Bercow de diversiteit onder de klerken verhogen. Als het aan de voorzitter ligt, komen daar ook jongere mannen, vrouwen en etnische minderheden bij.

Het Conservatieve Lagerhuislid Jacob Rees-Mogg heeft kritiek op de ‘moderniseringsplannen’ van Bercow. Rees-Mogg wordt genoemd als mogelijk opvolger van Bercow. Het is dan ook goed mogelijk dat hij die jeukende pruiken weer zal herintroduceren.

    • Maral Noshad Sharifi