Goed jaar aandeelhouders SBM, markt blijft onzeker

Energie-industrie

Financieel heeft SBM Offshore zijn zaken weer op orde. Maar de schaduw van de corruptiezaken blijft nog hangen.

Een drijvende fabriek voor de productie en opslag van olie en gas voor een scheepswerf in Angola. Foto Anne-Laure Seret

De rust is terug bij SBM Offshore, maar de onzekerheid is nog niet voorbij, waarschuwde topman Bruno Chabas woensdagavond bij de presentatie van de jaarcijfers.

De gouden tijden van voor de oliecrisis, toen er jaarlijks meer dan twaalf nieuwe drijvende fabrieken voor de productie en opslag van olie en gas (FPSO’s), werden aanbesteed zijn volgens Chabas voorbij.

Op dit moment worden er vanwege de nog altijd lage olieprijs nauwelijks nieuwe FPSO’s besteld. Het feit dat de maritieme dienstverlener SBM in december de opdracht binnenhaalde om voor ExxonMobil een dergelijk miljardenproject te ontwerpen, betekent nog geen definitief herstel, benadrukte Chabas. Al heeft de olieprijs zich van een dieptepunt begin 2016 weer hersteld van 27 dollar tot rond de 55 dollar per vat, en is het aandeel SBM in de loop van het jaar 28 procent meer waard geworden.

Lees ook: SBM Offshore lift mee op gestaag stijgende olieprijs

De brutowinst nam in 2016 met eenzelfde percentage toe tot 725 miljoen dollar (680 miljoen euro), terwijl de omzet terugliep van 2,6 miljard dollar in 2015 tot 2,0 miljard in 2016. Die resultaten kwamen bijna volledig overeen met de verwachtingen van analisten.

De teruglopende omzet is een gevolg van het uitblijven van nieuwe orders, de toegenomen brutowinst en het resultaat van inkomsten uit de verhuur en operatie van de FPSO’s. In 2016 werden drie nieuwe schepen verhuurd; verkocht werd er geen enkele. Om de crisis het hoofd te bieden is sinds 2014, toen de olieprijs begon te dalen, scherp gesneden in de kosten en is het aantal medewerkers en onderaannemers gehalveerd.

Aandeelhouders krijgen sinds 2015 weer dividend uitgekeerd. Bovendien kocht het bedrijf in 2016 voor 150 miljoen dollar eigen aandelen, wat ook bijdroeg aan de toegenomen waarde van de resterende aandelen.

Toch is SBM nog niet helemaal uit de zorgen. De markt blijft onzeker en er staat nog geen definitieve streep onder de corruptiezaken van voor 2012. De schikking van 280 miljoen dollar die in juli in principe werd overeengekomen in Brazilië, is nog altijd niet afgerond. Daarnaast heeft ook het Amerikaanse ministerie van Justitie nog twee onderzoeken lopen tegen SBM. Wegens betrokkenheid bij corruptie. SBM zegt in alle betreffende zaken volledig mee te werken.

    • Renée Postma