Filippijnen

Duterte wil corrupte agenten naar ‘terreureiland’ sturen

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft gedreigd corrupte politieagenten voor straf naar een gebied te sturen waar islamitische extremisten de macht hebben.

Duterte sprak bij het presidentiële paleis in Manila dinsdag 400 van corruptie verdachte agenten toe. Hij noemde ze „sukkels, idioten en klootzakken”. Daarna dreigde hij ze naar een eiland te sturen, dat door de aan IS gelieerde beweging Abu Sayyaf wordt bestuurd.

„Daar wonen jullie twee jaar. Als je levend terugkomt, mag je weer bij de politie werken. Als je er overlijdt, draag ik het korps op geen cent uit te geven om je lichaam terug te brengen. Je wordt er begraven.”

Agenten die het niet zien zitten twee jaar lang in het gebied te verblijven waar de moslimextremisten vaak gevangenen onthoofden, mogen van Duterte vrijwillig vertrekken. Dat is echter geen makkelijke stap, benadrukte de president.

„Ga je brood op een eerlijke manier verdienen”, riep hij hen op, toevoegend dat ze dan wel „in de gaten” worden gehouden. „Helaas heeft dit land ervaren dat de meest geharde criminelen vaak ex-agenten of ex-soldaten zijn.”

Als burgemeester van Davao had Duterte de reputatie van een keiharde crimefighter, die drugscriminelen massaal uit de weg liet ruimen. Sinds zijn aantreden als president in 2016 heeft hij dit beleid landelijk ingevoerd. (Reuters)

    • Vincent Sondermeijer